Vienna Online: За да не се дава повод на неонацистките поклонници — Австрия сложи край на спора за бъдещето на дома на Хитлер

След дълги преговори и допитвания австрийските власти най-накрая взеха решение за бъдещето на дома в град Браунау ам Ин, където е роден лидерът на нацистка Германия Адолф Хитлер, съобщава Vienna Online. На негово място ще има полицейски участък. 

Vienna Online: За да не се дава повод на неонацистките поклонници - Австрия сложи край на спора за бъдещето на дома на Хитлер

В същото време болшинството австрийци се обявиха за създаването на своеобразна културно-образователна институция, където да се занимават с темите за националсоциализма, паметта, антифашизма, толерантността и мира.

23% от гражданите са за разрушаването, а само 6% одобриха плана за създаването на полицейски участък.

Вариантът за събаряне беше отхвърлен от експертната комисия, тъй като подобна стъпка може да се тълкува като отказ на Австрия да се справи с миналото си.

Събарянето не беше възможно и поради действащите в страната закони за експроприация.

Факт е, че от 2011 г., след като Австрийската служба за подпомагане на хора, изпаднали в трудна житейска ситуация, напусна дома, той остана празен.

Властите не успяха да се договорят със собствениците, затова имотът бе иззет.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3