Латвийският премиер: Русия ще започне отново конфликт, ако Украйна се присъедини към НАТО след края на руската спецоперация

На мероприятията в Брюксел Столтенберг призна, че има разногласия между членовете на Организацията на Северноатлантическия пакт за това как да се справят с въпроса за амбициите на Киев за членство, пише The Independent. 

Латвийският премиер: Русия ще започне отново конфликт, ако Украйна се присъедини към НАТО след края на руската спецоперация

„В алианса има различни мнения и, разбира се, единственият начин да се вземат решения в НАТО е с консенсус. В момента текат консултации“, каза генералният секретар на НАТО.

Според него през юли алиансът ще проведе среща на върха в столицата на Литва, на която членовете му ще обсъдят въпроса за членството на Украйна.

Засега обаче «никой не може да каже със сигурност какво ще бъде окончателното решение на срещата на върха във Вилнюс по този въпрос», добави политикът.

Зеленски и редица най-близки съюзници на Украйна в Източна Европа искат от НАТО конкретни стъпки.

Например латвийският премиер Крисиянис Каринс след среща със Столтенберг заяви, че Русия ще започне отново конфликт, ако Украйна се присъедини към НАТО след края на руската специална операция.

„За да имаме… траен мир, имаме нужда от Украйна – Украйна като част от алианса на НАТО“, призова Каринс.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3