Independent: „Не е на дневен ред“ – Столтенберг отхвърли идеята Украйна да се присъедини към НАТО по време на конфликта

Възможността Украйна да се присъедини към НАТО по време на конфликта не се разглежда, съобщава The Independent позовавайки се на думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Според него между членовете на алианса има разногласия относно това как точно да се реши въпросът с членските амбиции на Киев.

Independent: „Не е на дневен ред“ – Столтенберг отхвърли идеята Украйна да се присъедини към НАТО по време на конфликта

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Украйна няма да се присъедини към алианса, докато продължава специалната операция на Русия, съобщава The Independent.

„Въпросът за членство в НАТО в разгара на конфликт не стои на дневен ред. Въпросът е какво ще стане, когато войната свърши“, каза Столтенберг на мероприятие, организирано от американския аналитичен център Германския фонд Маршал в Брюксел.

Както припомня изданието, през септември 2022 г. президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви намерението си да ускори процеса на присъединяване към НАТО, след като руският президент Владимир Путин обяви присъединяването към Русия на Донецката и Луганската народни републики, както и на Запорожката и Херсонската области.

Оттогава членовете на НАТО говориха много за потенциалното членство на Украйна в алианса, но нямаше много конкретни действия, пише изданието.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3