Airforce Technology: Американските бомбардировачи B-1B Lancer пристигнаха във Великобритания, за да подсилят антируската „полиция“ на НАТО

Два американски бомбардировача вече пристигнаха в базата във Великобритания, очакват се още два.

Това съобщи Ричард Томас, наблюдател на Airforce Technology. 

Airforce Technology: Американските бомбардировачи B-1B Lancer пристигнаха във Великобритания, за да подсилят антируската „полиция“ на НАТО

Наблюдателят на Airforce Technology твърди, че е планирано пристигането на четири бомбардировача B-1B Lancer, но досега са пристигнали само два самолета. Те са излетели от военновъздушната база Дайс в Тексас и пристигнали във военновъздушната база Феърфорд на 23 май. Очаквали се още два бомбардировача.

Авторът отбелязва, че пристигането на американски самолети е в съответствие с предварително планираните ротации и е необходимо за подкрепа на европейското командване и усилията на НАТО за сдържане. Наблюдателят обаче не уточнява кого точно ще «удържа» НАТО, но намеква за Русия.

„НАТО се стреми да успокои съюзниците си в Балтийския регион, разположен близо до критично разположения руски ексклав Калининград, където е базиран руският Балтийски флот“, припомня Ричард Томас.

Не е известно какъв точно вид мисии ще изпълняват американските самолети във Великобритания, но според наблюдателя на Airforce Technology B-1B Lancers ще помагат в мисиите на НАТО в Балтийския регион. Както отбеляза Ричард Томас, те ще се присъединят към така наречената въздушна «полиция», която е създадена като част от мерките на НАТО за предоставяне на гаранции на източните му съюзници. Задачата на бомбардировачите ще бъде и осигуряването на прикритие от въздуха.

B-1B Lancer е стратегически бомбардировач с голям обсег на ВВС на САЩ, който излита за първи път през 1974 г. и влиза в експлоатация през 1986 г. От приблизително 100 произведени военни машини, 67 са в експлоатация.

Авторът на Airforce Technology припомня, че B-1B вече не е въоръжен с ядрени оръжия, но е в състояние да носи AGM-86B крилата ракета с въздушен старт и AGM-69 -ударна ракета с малка далекобойност.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3