Bloomberg: „Първо ще уредим всички формалности“ — Дания планира да започне обучение на украински пилоти за F-16 през юни

Въпреки факта, че никоя страна все още не се е ангажирала официално да доставя на Украйна F-16, министърът на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен заяви, че мнозина доброволно са помогнали на украинските пилоти да се научат да управляват изтребителите, пише Bloomberg. В самия Копенхаген обучението на пилоти, което се очаква да отнеме около шест месеца, ще започне през юни.

Bloomberg: „Първо ще уредим всички формалности“ - Дания планира да започне обучение на украински пилоти за F-16 през юни

След като Съединените щати подкрепиха идеята за предоставяне на изтребители F-16 на Украйна, министърът на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен заяви, че Копенхаген и неговите съюзници ще започнат да обучават украински пилоти да управляват американски самолети не по-рано от юни, съобщава Bloomberg.

„Първо трябва да говорим за обучение и преквалификация, а след това можем да обсъдим трансфера на F-16. Мисля, че през юни ще уредим всички формалности и след това ще можем да започнем обучението“, каза Поулсен преди заседанието на Съвета на ЕС на ниво министри на отбраната в Брюксел.

Според него украинските пилоти може да се нуждаят от шест месеца обучение, преди да могат да използват F-16.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3