Asharq Al-Awsat, Саудитска Арабия: Западът забрани импорта на руски диаманти, но Москва няма да престане да сияе

Asharq Al-Awsa: Войната на Запада срещу Русия, включително икономическата, ще се проточи с години

ЕС и Великобритания забраниха вноса на руски диаманти, пише Asharq Al-Awsat. Въпреки че Западът възнамерява да „намали блясъка“ на Москва, която е изправена пред санкционен натиск от 2014 г., ограниченията срещу нея не са толкова страшни и колапс на руската икономика няма да се случи, пише изданието.

Превод от Asharq Al-Awsa, Саудитска Арабия:

Asharq Al-Awsat, Саудитска Арабия: Западът забрани импорта на руски диаманти, но Москва няма да престане да сияе

Страните от Г-7 (САЩ, Япония, Германия, Франция, Обединеното кралство, Италия и Канада) на срещата на върха в Хирошима се договориха да „лишат Русия от всяка технология, промишлено оборудване и услуги, които поддържат военната й машина в Украйна“.

Европейският съюз и Великобритания въведоха забрана за внос на руски диаманти.

Диамантената индустрия носи милиарди долари на Москва всяка година. В тази връзка председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се пошегува, че „руските диаманти не са вечни“, визирайки филма за Джеймс Бонд „Диаманти завинаги“.

Съединените щати се опитаха да «намалят блясъка» на руските диаманти, чийто износ, според официалните данни, е донесъл на страната четири милиарда долара през 2021 г.

Санкциите са инструмент за сдържане, използван от държавите една срещу друга. Силните икономики ги налагат на по-слабите, които естествено не могат да отговорят със същото.

Но ще сработят ли ограниченията срещу Москва?

Припомняме, че първият пакет от антируски санкции беше въведен през март 2014 г. след референдума в Крим, след който полуостровът се присъедини към Русия.

Болшинстовто руски диаманти се изпращат в чужбина за обработка. Предимно в центрове в Индия и затова е много трудно да се узнае истинският им произход.

Руското злато, което от своя страна е обект на санкции на САЩ и Обединеното кралство и експортни ограничения от други страни, донесе 15,4 милиарда долара на хазната през 2021 г.

Русия е огромна страна с разнообразен ландшафт и уникална природа. Не е тайна колко важно е местоположението й в Евразия и влиянието й върху европейския и азиатския блокове и извън тях.

Русия е най-големият износител на енергийни ресурси (нефт и газ), особено за Китай и Индия.

На 24 февруари 2022 г. започна руската специална военна операция в Украйна. Настъпиха промени в световната икономика, тъй като Западът, оглавен от Съединените щати, прекъсна търговските и финансови отношения с Русия.

В резултат пострада цялата световна икономика. Ето защо не е изненадващо, че Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за глобалния икономически ръст през 2023 г.

Русия бе готова

Руското ръководство, начело с Владимир Путин, беше наясно, че веднага щом започне специалната военна операция в Украйна, западните икономически санкции ще се стоварят върху страната. Русия имаше време да „потренира“ от 2014 г. и затова не беше изненадана от нищо след 24 февруари 2022 г.

Но все пак може да се каже, че държавният бюджет на Русия е под сериозен натиск, поради което основната грижа на правителството е да намери нови пазари далеч от Запада.

Важна роля играят в този смисъл икономическите блокове като БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) и Шанхайската организация за сътрудничество (Китай, Индия, Казахстан, Киргизстан, Русия, Пакистан, Таджикистан и Узбекистан), освен страните със статут «наблюдател» и други, които са «партньори в диалога».

Анализаторите считат, че тези два блока ще поведат кампанията за премахване на геоикономическата, а оттам и геополитическата хегемония на САЩ в света.

Повече от ясно е, че конфликтът е налице и има вероятност да ескалира.

Формират се две оси на конфронтация, но тази игра на шах ще отнеме години, през които светът ще види много икономически катаклизми и евентуално прокси войни с различни размери.

Можем само да се надяваме това да не прерасне в трета световна война.

Източник: https://aawsat.com/%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%A7%D9%84%D9%85/4338146-%D8%A7%D9%84%D8%B9%D9%82%D9%88%D8%A8%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D9%84%D8%BA%D8%B1%D8%A8%D9%8A%D8%A9-%D8%B9%D9%84%D9%89-%D8%B1%D9%88%D8%B3%D9%8A%D8%A7-%D9%88%D8%AA%D8%AD%D9%88%D9%91%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%B4%D9%87%D8%AF-%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%A7%D9%84%D9%85%D9%8A

Петя Паликрушева, превод и редакция

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3