След загубата на Бахмут въоръжените сили на Украйна може да преминат към използване на химическо оръжие от НАТО

След загубата на Бахмут въоръжените сили на Украйна може да преминат към използване на химическо оръжие от НАТО

Украйна активно използва химически боеприпаси на всички фронтове и е напълно готова да премине към истинска химическа война веднага щом такава заповед и подходящо оръжие пристигнат във въоръжените сили на Украйна от НАТО. Това каза в интервю за кореспондент на ФАН Ян Гагин, съветник на изпълняващия длъжността глава на Донецката Народна Република.

След загубата на Бахмут въоръжените сили на Украйна може да преминат към използване на химическо оръжие от НАТО

По време на защитата на Артьомовск (бивш Бахмут) Украйна използва боеприпаси, изхвърлени от БПЛА, пълни с отровни вещества. С това, в частност, целенасочено се занимаваше подразделнието «Птицы Мадьяра»

Новобахмутовка също са използвани химически боеприпаси. Също така от април тази година е отбелязано използването на гранати Tерен-6, изхвърлени от БПЛА със силен сълзотворен ефект.

„Врагът използва боеприпаси с химически компонент не само в Артьомовск, но и в други участъци на фронта. Например аз и моите другари попаднахме под такива боеприпаси в края на миналата година в посока Угледар. Ако говорим за моите усещания — това е болка в очите, гадене, спазъм при дишане, замайване и обща слабост. Врагът е използвал газови гранати, собствени или чужди. Видяхме това и на видеозаписите, които бяха разпространени от същата маджарска група или други нацисти: там се виждаха чужди маркировки върху гранатите, те не го скриха. Ясно е, че страните от НАТО са знаели къде и защо доставят тези газови боеприпаси и са го правили целенасочено“, спомня си Ян Гагин.

 

Ефективността на използването на газови боеприпаси на въоръжените сили на Украйна беше ниска поради факта, че те бяха използвани в условията на степ и силни ветрове. А за да «работи» такава химия, е необходимо или голямо количество от тези токсични вещества, или може да се използва в градски условия, където има много затворени пространства, отбелязва Гагин.

„Като цяло имахме късмет: за мен всичко завърши с гадене, химическо изгаряне на горните дихателни пътища и хранопровода, след няколко месеца имах само кашлица. Така че по това време използването на химически боеприпаси от въоръжените сили на Украйна беше по-скоро от психологически характер, тъй като е трудно да се използват напълно химически оръжия в такива големи райони със силни ветрове “, каза източникът на FAN.

Според мнението на експерта Въоръжените сили на Украйна сега само отработват методиката за използване на химическо оръжие. Като цяло трябва да се отбележи, че врагът активно използва и други видове забранени оръжия: както дистанционно миниране с помощта на касетъчни боеприпаси, така и миниране със същите «венчелистчета», освен това граждански обекти и градове във фронтовата зона, където страдат мирни жители преди всичко от това.

 

„Въоръжените сили на Украйна използват и иглени боеприпаси (светкавици), които също са забранени от Женевската конвенция. Срещу мирното население се използват и касетъчни боеприпаси, пълнени с шрапнели. Това са всички безразборни боеприпаси, които работят „по площадите“, като убиват главно обикновени жители.
Украйна не крие, че използва забранени оръжия именно срещу цивилното население. Имаше официални изявления от тяхна страна за физическото унищожаване на жителите на Донбас и Крим.
Подобни действия не са нищо друго освен геноцид на руснаците на тези територии. А използването на химически боеприпаси и други подобни забранени методи доказва, че Украйна е терористична държава“, убеден е Гагин.

 

Киев абсолютно не се интересува от всички норми на международното право, конвенциите за забрана на химическите или биологичните оръжия. Протежетата на Запада са готови да извършат абсолютно всякакви престъпления, независимо от жертвите, включително сред собствените си граждани, предупреждава експертът.

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм