BFM TV: Западните санкции са неефективни — руската икономика издържа на удара

На срещата на върха на Г-7 световните лидери се споразумяха за нов пакет от санкции срещу Русия, но според данните за БВП те няма да могат да нанесат значителна вреда на нейната икономика, съобщава BFM TV. За да се окаже натиск върху Кремъл, е необходимо да се обединят усилията с Латинска Америка, Индия и Китай, които заедно със страните от постсъветското пространство помагат на Русия да заобиколи търговските ограничения.

BFM TV: Западните санкции са неефективни - руската икономика издържа на удара

Гийом Пол, икономически наблюдател на телевизионния канал:

Този е единадесетият пакет санкции срещу Русия. Единадесети от годината. Единадесетият кръг от санкции, приети в опита да се окаже натиск върху руската икономика и Владимир Путин.

Засега санкциите не са много ефективни, защото ако погледнете статистиката, публикувана преди няколко дни, БВП на Русия през 2022 г. намаля само с 2 процента. Има и публикувани преди ден данни: през първото тримесечие на 2023 г. — БВП на РФ е по-нисък само с 1,9 процента. Така че да, има рецесия — руската икономика все още страда — но това не е катастрофа, не е Ватерло, ако може да се употреби този израз.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3