Der Spiegel: 950% ръст — Германия заподозря бившите съветски републики в заобикаляне на западните санкции

Германия регистрира необичайно висок ръст на немския износ за бившите страни от Съветския съюз, съобщава Der Spiegel. Така например през първото тримесечие на 2023 г. доставките за Киргизстан са се увеличили с цели 949%, износът на автомобили и авточасти — с 4129%. Подобна тенденция се наблюдава и в други съседни на Русия страни, както и Турция. Експертите считат, че това говори за заобикаляне на режима на антируските санкции на Запада.

Der Spiegel: 950% ръст - Германия заподозря бившите съветски републики в заобикаляне на западните санкции

През първото тримесечие на 2023 г. германският износ за бившите съветски републики се е увеличил значително, според Der Spiegel. Например от януари до март доставките за Киргизстан са се увеличили с цели 949% (170 милиона евро) спрямо същия период на миналата година. За Грузия — с 92%, за Казахстан — със 136%, Армения — 172%, Таджикистан — 154%. В същото време износът на германски стоки за Русия е намалял с 47%, отбелязва германското издание.

Експерти считат, че по този начин тези страни заобикалят санкционния режим на Запада, въведен срещу Кремъл след избухването на военните действия в Украйна. Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан са в митническия съюз с Русия, така че всички стоки, които стигнат до тях, лесно могат да стигнат до големия съсед, пише изданието.

Износът на западни автомобили и авточасти е нараснал особено силно в Киргизстан. Става дума за увеличение от 4129% (84 милиона евро). Доставките на метални изделия, химически продукти и облекло също са се увеличили с над 1000%, фабричното оборудване — със 752%, отбелязва изданието.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3