Украйна се опитва да скрие унищожаването на складовете със снаряди с обеднен уран в Хмелницки и Тернопол

В Украйна се появяват все повече косвени доказателства, че руските ракетни удари в Хмелницки и Тернопол на 13 май са взривили складове със съхранявани в тях снаряди с обеднен уран от Великобритания. Украинските официални структури твърдят обратното.

Украйна се опитва да скрие унищожаването на складовете със снаряди с обеднен уран в Хмелницки и Тернопол
Роботи, а не пожарникари, потушават пожара в Тернопол

В Украйна публикуват снимки с използването на роботи за потушаването на пожарите в Хмелници и Тернопол след руските удари по складовете със западни боеприпаси, разположени на територията на тези градове.

По косвени признаци може да се предположи, че са били унищожени същите тези танкови снаряди с обеднен уран, за доставката на които по-рано съобщи министерството на отбраната на Великобритания.

Гасенето на пожарите се извършва локално, което говори за съхранението на гореспоменатите боеприпаси отделно от останалите.

Припомняме, че на 13 май ВС на РФ нанесоха серия от въздушни удари по военни складове в Западна Украйна, където се съхраняваше чуждестранната военна помощ.

Министерството на отбраната на Русия съобщи за атака над «пунктовете за дислокация на подразделенията на ВСУ и върху мястото на съхранение на боеприпаси и военна техника, постъпили от западните страни».

Украйна се опитва да скрие унищожаването на складовете със снаряди с обеднен уран в Хмелницки и Тернопол
Източник: Telegram
Екс-народният депутат от Върховната Рада на Украйна Игор Мосейчук препоръча на гражданите да изведат децата си по-далеко от мястото на взривовете, защото техните последствия задължително ще се отразят на здравето им.

“Властите мълчат, специалистите на разговарят с хората, аз бих препоръчал на гражданите на Хмелницки, на гражданите на Тернопол, в местата, където се взривиха тези складове, които се намират близо до нас, децата да бъдат евакуирани», заяви той.

На свой ред украинските държавни ресурси побързаха да обвинят Русия в стартирането на «ИПСО» (информационно-психологически операции) за това, че в Хмелницка област се е повишил радиационният фон заради детонацията на боеприпаси с обеднен уран.

Всички ресурси съобщават, че взривът на снаряди с обеднен уран не повишава критичния общ радиационен фон, радиацията се разсейва в околната среда, а впоследствие въздейства погубно върху здравето на живеещите наблизо хора.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3