Politico: Вучич обяви оставката си като лидер на управляващата партия на фона на масовите протести в Сърбия

Сръбският лидер Александър Вучич обяви, че ще се оттегли от поста лидер на управляващата Сръбска прогресивна партия, като обеща, че в страната ще бъдат проведени предсрочни парламентарни избори, съобщи Politico. Както отбелязва вестникът, Вучич обяви намерението си да подаде оставка на фона на масовите протести, които заляха Сърбия заради двата инцидента със стрелба, при които загинаха 17 души.

Politico: Вучич обяви оставката си като лидер на управляващата партия на фона на масовите протести в Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич обяви възможни предсрочни избори на фона на масовите протести на населението заради двата инцидента със стрелба. Както отбелязва Politico, тези избори ще бъдат трети за страната само за четири години.

По време на пресконференция Вучич обяви, че скоро ще се оттегли като лидер на управляващата Сръбска прогресивна партия, като обеща да обясни решението си на митинг в Белград на 26 май, който според него ще бъде „най-големият в историята“. В същото време той отбеляза, че датата на парламентарните избори може да бъде определена в близко бъдеще, като добави, че «самият вот ще се проведе не по-късно от септември» тази година.

Сръбският лидер също обеща да предотврати «Майдан» в Белград въпреки масовите протести, обхващащи страната, които Вучич оприличи на «преследване».

Както припомня изданието, в събота, като част от движението «Сърбия срещу насилието», протестиращите блокираха най-голямата магистрала в столицата на страната, а също така се събраха близо до сградата на парламента.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3