CBS News: Стачката на машинистите засегна пътниците в Обединеното кралство

Синдикатът на машинистите в Обединеното кралство организира 24-часова стачка, която принуди пътниците в железопътния транспорт да търсят алтернативни начини за пътуване, съобщава CBS News. Както заявиха стачкуващите, те не са получавали увеличение на заплатите от 2019 г., а в резултат на инфлацията те всъщност са били съкратени.

CBS News: Стачката на машинистите засегна пътниците в Обединеното кралство

Кореспондент: Хората, които стоят зад мен тук, са членове на синдиката на машинистите. Докато вие там в САЩ се справяте с инфлация от 5 процента, тук в Обединеното кралство инфлацията е два пъти по-висока — 10,1 процента, най-високата от 40 години.

Синдикатът на машинистите настоява за увеличение на заплатите с 8 процента. Казват, че не са получавали повишение от 2019 г. Според тях всъщност заплатите им са намалени заради инфлацията.

Другата лоша новина са цените на храните. Те достигнаха най-високото ниво от 45 години насам. Друга причина е, че Английската банка повиши лихвите в четвъртък. Това е 12-ото поредно увеличение от 25 базисни пункта. Лихвеният процент вече е 4,5 процента, също най-високият от 2008 г.

Инфлацията сякаш е достигнала своя връх, но всички казват, че това няма да е краят. Анализаторите твърдят, че все още не е изключено увеличение на лихвата до 5 на сто.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3