Победата или загубата на Ердоган на изборите ще окаже влияние върху световната дипломация

Какъвто и да е изходът от предстоящите президентски избори в Турция, те ще имат последствия за световната дипломация, съобщава France 3. Кандидатът за нов мандат президент Реджеп Тайип Ердоган се оказа незаменим посредник в украинския конфликт, но не винаги е надежден съюзник в блока на НАТО и, както се опасява Западът, може още повече да отдели Турция от демокрацията.
Победата или загубата на Ердоган на изборите ще окаже влияние върху световната дипломация
Кореспондент: Ердоган е незаменим посредник. Той продава дронове на Киев и в същото време преговаря с Владимир Путин. Именно той договори сделката за зърно. Така че той е незаменим, но не винаги надежден съюзник. Както знаете, Турция е член на НАТО и в същото време дълго време блокира влизането на Финландия в Северноатлантическия алианс. Ердоган е този, който шантажира Европа, заплашвайки да пусне три милиона сирийски бежанци, които живеят в Турция.

Ако опозицията победи, това обещава по-голяма сигурност в отношенията с НАТО, увеличаване на дистанцирането от Москва и възобновяване на преговорите с Европа за влизане на Турция в Европейския съюз. Няма гаранции, но западните сили се опасяват, че ако Ердоган остане, той може да увеличи авторитарната си власт и да отдалечи Турция още повече от демокрацията.

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3