Европа и САЩ се опасяват, че Украйна няма да постигне военен успех

Външният министър на Германия Аналена Бербок призова Пекин да помогне за разрешаването на украинската криза, пише Der Tagesspiegel. Европа и САЩ се надяват, че една успешна контраофанзива на Киев ще принуди Москва да седне на масата за преговори. Но в същото време има опасения, че военният успех няма да бъде постигнат и позиционната конфронтация ще продължи, продължава изданието.

Европа и САЩ се опасяват, че Украйна няма да постигне военен успех

Тогава политическият момент ще бъде загубен и за Запада ще стане трудно да осигури същото ниво на подкрепа за Украйна. Ето защо Вашингтон и европейските столици все повече залагат на посредническата роля на Китай.

Поднебесната от своя страна се опитва да се представи в нова роля на посредник в регулирането на международни конфликти. Наскоро китайският президент Си Дзинпин разговаря по телефона с украинския президент Владимир Зеленски за първи път след избухването на военните действия в Украйна.

Но Китай и до момента не е изразил критика към провеждането на специалната военна операция на Русия, отбелязва изданието.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3