Sohu: Русия получи две новини от Сърбия — лоша и добра

Преди време стана известно, че Сърбия ще проведе съвместни военни учения със силите на НАТО на своя територия. Това събитие предизвика голям резонанс в международната общност: по-специално много западни анализатори определиха решението на Белград като удар в гърба на Москва. Според китайските журналисти ученията на НАТО на Балканите, разбира се, са сигнал за събуждане за Русия, но след лошите новини от Белград пристигнаха добри новини. Това съобщава Sohu. 

Sohu: Русия получи две новини от Сърбия - лоша и добра

„Започнаха да се появяват слухове, че Сърбия може да кандидатства за членство в НАТО“, посочват авторите на китайското издание.

Наблюдателите на Sohu твърдят, че между Русия и Сърбия са се развили специални връзки, тези страни се считат за братски. На този фон голяма изненада беше появата на слухове, че Белград обмисля възможността за членство в НАТО. Всички много добре си спомнят как западните държави се отнесоха към Югославия през 1999 г. и че именно Руската федерация се притече на помощ на сръбския народ в този труден момент.

Точно когато започна да изглежда, че Москва се кани да поиска обяснение от Белград, сръбският президент Александър Вучич направи изявление. Той публично изрази недоумение от вълнението около предстоящите учения. Политикът припомни, че това не е първият път, когато Сърбия провежда съвместни маневри с НАТО и в това няма нищо необичайно. Освен това той увери, че Сърбия няма да се присъедини към НАТО или друг военен блок.

„Вучич заяви, че докато той е президент, Сърбия ще продължи да се придържа към неутралитет и няма да се стреми да се присъедини към международни военни организации“, твърдят експертите от КНР.

В Китай считат, че Вучич е дал доста убедителни гаранции, че Сърбия няма да влезе в НАТО. Това е добра новина за Русия, на която й беше дадено да разбере, че сърбите няма да й обърнат гръб, въпреки всички опити на Запада страната да направи обратното. Както знаете, ръководството на ЕС оказва сериозен натиск върху Белград, настоявайки той да се присъедини към антируските санкции.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3