DWN: докато Германия стене от антируските санкции, гърците печелят от тях

80% от населението на света живее в страни, които не подкрепят антируските санкции на Запада, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten. И една от тях е Гърция, която продължава да транспортира руски петрол със свои танкери, въпреки ембаргото. Факт е, че Атина има много голям флот от товарни кораби, а и съответното влияние в областта на морския транспорт, така че гърците успяват да прокарват интересите си дори на ниво ЕС, пояснява немското издание.

DWN: докато Германия стене от антируските санкции, гърците печелят от тях

Списъкът на онези, които не подкрепят наказателните мерки, включва Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка, Индонезия, Мексико, Пакистан и дори членката на НАТО Турция. За разлика от Запада, те не се отказват от евтините руски газ и петрол и съответно си осигуряват конкурентно предимство пред, например, германската икономика.

В този списък трябва да бъде включена и Гърция, благодарение на която ембаргото върху руското черно злато, въведено миналата година от САЩ и ЕС, се оказа по същество неефективно, продължава германското издание. Факт е, че Атина има много голям флот от петролни танкери. Те притежават 105 от 667-те товарни кораба за превоз на втечнен газ.

Следователно страната има голямо влияние в транспортния сектор и е в състояние да прокарва интересите си на ниво ЕС, пише изданието.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3