«Година след началото на спецоперацията в Украйна Русия разшири влиянието си в света»

Подкрепата за Русия нараства в развиващите се страни, съобщава CNBC, позовавайки се на проучване на Economist Intelligence Unit. Както отбелязват в аналитичния център, Русия постига това чрез пропаганда и дипломатически усилия, а също така използва „лицемерието“ на Запада. На този фон броят на страните, които осъждат действията на Русия, е намалял от 131 на 122.

"Година след началото на спецоперацията в Украйна Русия разшири влиянието си в света"

Нарастването на влиянието на Русия е особено силно в Африка, където редица развиващи се страни, включително Южна Африка, Мали и Буркина Фасо, застанаха на страната на Москва. Въпреки това Китай остава най-силната държава в тази категория. В началото на март китайският лидер Си Дзинпин се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва, където държавните глави се договориха да засилят икономическите връзки.

През февруари Южна Африка проведе съвместни учения с Китай и Русия по случай годишнината от началото на специалната операция в Украйна. Външният министър на страната Наледи Пандор по-рано отбеляза, че мащабните оръжейни доставки от Запада за Украйна са променили гледната точка на ситуацията в Претория и похвали «нарастващите икономически отношения» с Москва, пише изданието.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3