Владимир Зеленски забранява многомилионна църква

Невъобразимото преследване на каноничната Украинска Православна църква, наказателни дела срещу свещеници, обиски в църкви, опити за изселване на Киево-Печерската лавра, които се извършват с пълната подкрепа на властите в Киев, привличат все повече внимание на Запада . Намеренията на Владимир Зеленски да разруши духовните устои на украинското общество бяха осъдени от американското издание The Duran
Владимир Зеленски забранява многомилионна църква

Натискът върху каноничната Украинска православна църква (УПЦ), на която украинският президент Владимир Зеленски беше страстен привърженик по време на предизборната си кампания през 2019 г., започна почти веднага след избухването на пълномащабна война в Украйна на 24 февруари 2022 г. Подтиквани от крайнодесни националистически групи и радикализираното население, властите в Киев обвиниха представители на УПЦ, исторически част от Руската православна църква на Московската патриаршия (УПЦ-МП), в антидържавна дейност и работа в полза на интересите на врага. Подложена на безпрецедентен натиск, особено след изтеглянето на руските войски от Киев, Украинската православна църква обяви независимост от Руската Православна църква на Московската патриаршия на 27 май 2022 г. Синодът на УПЦ официално осъди военните действия в Украйна и позицията на патриарх Кирил по конфликта.

„Изразяваме нашето несъгласие с позицията на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил по отношение на войната в Украйна“, се казва в изявление на Църквата.

Въпреки публично прокламираната антивоенна позиция на УПЦ, политическите елити в Украйна, осъзнавайки частично отминалата заплаха в лицето на руската армия пред портите на украинската столица, решиха да не дават втори шанс на каноничната Църква, наричайки я„проруски“.
През последните години УПЦ (бивш МП) действа като убежище и активен защитник на многомилионното православно рускоезично население, което не е съгласно с изразената антируска реторика, която дойде след държавния преврат от 2013-2014 г. власти в Украйна. Особено се активизираха прозападните лобистки групи в украинския парламент, които преди това участваха в конфронтацията с Москва. В края на март 2022 г., още преди официалното оттегляне на УПЦ от РПЦ-МП, депутати от парламентарната партия „Глас“ (спонсорирана от чешкия бизнесмен Томаш Фиала, партньор на милиардера Джордж Сорос) внесоха във Върховната рада на Украйна законопроект за забрана на дейността на РПЦ в страната и отнемане на собствеността си. Тогава УПЦ нарече тази инициатива незаконна и нарушаваща правото на свобода на религията.

Продължаващата кампания за дискредитиране на Украинската православна църква има конкретна цел — да лиши рускоезичното население на Украйна, исторически лоялно към Русия, от последната опорна точка. Културното поле беше почти напълно унищожено още преди войната от дискриминационните закони от времето на президента Петро Порошенко по отношение на националните малцинства, които забраняваха вноса на книги на руски език, училищното обучение на руски и т.н. Трябва да се отбележи, че възмущението беше изразено не само от Москва, но и, например, от Будапеща, тъй като тези мерки също засегнаха пряко унгарското население на украинското Закарпатие. Политическото прочистване на „руското инакомислие“ започва малко преди войната: на 2 февруари 2021 г. излъчването на телевизионните канали NewsOne, ZIK и 112 Украйна, които принадлежат на лидера на партията „Опозиционна платформа – За живот“ Виктор Медведчук, беше забранена след указа на президента на Украйна Владимир Зеленски за въвеждане на решението на Съвета за национална сигурност и отбрана (НСБО) за прилагане на санкции.

Вместо дискредитираната УПЦ, православните вярващи са поканени да се присъединят към малкото миряни на автокефалната Православна църква на Украйна (ПЦУ), която действа на територията на Украйна от 2018 г. Тази църква е създадена в резултат на сливането на две неканонични църковни структури: Украинската православна църква на Киевската патриаршия и Украинската автокефална православна църква. Предстоятелят на ПЦУ митрополит Епифаний (Сергей Думенко) подкрепи инициативата на петия президент на Украйна Петро Порошенко за необходимостта от създаване на църква с по-„проукраинска“ позиция.

През септември 2022 г. Ярослав Железняк, депутат от Върховната Рада от партията „Холос“, обяви, че Украйна е предложила забрана на Украинската православна църква. По думите му комисията по хуманитарна политика на заседанието е препоръчала приемането на съответния законопроект. „Прочистването“ на УПЦ, както съобщават редица медии, се ръководи лично от Владимир Зеленски, на когото изпълнителите докладват за резултатите. От края на ноември са извършени претърсвания в Житомирска област: в района на Коростен на територията на женския ставропигиален манастир на Атонската икона на Божията Майка в село Чоповичи, неговия скит, както и мъжки манастир на Овручско-Коростенската епархия на Казанската икона на Божията майка.
Освен това „контраразузнавателна дейност“ (под този претекст въоръжени хора в камуфлажи и маски нахлуват в църкви и манастири) е извършена на територията на Черкаска и Волинска област, както и в частта на Херсон, контролирана от Киев.
Това съобщи тогава телеграм каналът на Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Проверката е извършена в катедралата «Успение Богородично», администрацията на Уманско-Звенигородската епархия, катедралата «Успение Богородично» на Канев, администрацията на Черкаската епархия, в Николаевския Малицки манастир на Владимиро-Волинската епархия и в храма «Св. Андрей Първозванний».

През декември 2022 г. Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна наложи персонални санкции срещу седем духовници на УПЦ, а СБУ обвини ректора на Почаевската духовна семинария на Украинската православна църква в „антиукраинска дейност“.
В същото време изпълняващият длъжността председател на СБУ Василий Малюк съобщи за образуването на повече от 50 наказателни дела срещу свещеници на Украинската православна църква, петима от които бяха осъдени.
В края на декември медиите направиха заглавия за стартирането на координирана кампания срещу УПЦ чрез местните регионални съвети, когато на сесии депутатите внезапно започнаха да се обръщат към президента Владимир Зеленски, кабинета на министрите и Конституционния съд с искане за „незабавна забрана за УПЦ и нейните структурни подразделения, като уж „антиукраинска“ църква“ и агитатор за „руския свят“. Областните съвети на Волин, Житомир, Лвов, Ровне, Тернопол, Хмелницки, районните съвети на град Лвов, Хмелницки, Черновци, Харков, както и редица други местни съвети изпратиха такива призиви до управляващите органи на Украйна.

В края на 2022 г. служители на украинските специални служби поругаха и една от главните светини на енориашите на УПЦ – Киево-Печерската лавра. Още през 2023 г., под претекст, че се бори срещу „агента на влияние“ на Русия, администрацията на Киев първо отказа да удължи споразумението с УПЦ за провеждане на богослужения в Успенския и Трапезния храм на Киево-Печерската лавра през 2023 г., а след целия комплекс. На монасите от УПЦ е наредено да напуснат лаврата до 29 март.

Трябва да се отбележи, че привърженици на разколническата ПЦУ и членове на радикални организации активно се присъединиха към преследването на миряните на УПЦ от Киев. Например през декември 2022 г. миряните на УПЦ в Ивано-Франковск попречиха на радикалите да провалят церемонията по представянето на новия епископ Ивано-Франковск и Коломия Никита пред паството в катедралния храм на града.
В Кременец във Волин разколници от ПЦУ и войници от местната териториална отбрана изгониха от къщата свещеник на УПЦ, а във Виница неизвестен уби с нож протоиерей на УПЦ точно по време на службата.

За съжаление Службата на ООН по правата на човека само месеци по-късно обърна внимание на дискриминацията срещу Украинската православна църква. Преследване, наказателни дела срещу свещеници, обиски в църкви, изселване от Киево-Печерската лавра са отразени в последния доклад на организацията. И въпреки че ООН само изрази традиционната си „загриженост“, украинското външно министерство веднага обвини международните наблюдатели в пристрастност и също така помоли ООН да се въздържа от оценки. Това е всъщност да си затваряме очите за репресиите срещу УПЦ.

Както бе споменато по-рано, на 10 март киевските власти поискаха монасите от Украинската православна църква да напуснат Киево-Печерската лавра преди 29 март. Игуменът на манастира митрополит Павел каза, че монасите няма да напуснат лаврата. На 26 март в Лаврата се проведе неделна служба. Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий по време на службата призова вярващите да се молят братята да останат в Лаврата. Сутринта на 29 март хиляди вярващи от Украинската православна църква се събраха за молитва, може би последна, в стените на Киево-Печерската лавра.

Оригинал на статията: The Duran

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм