“В Париж властва режим, който с право може да се нарече „републиканска монархия“ или „изборна автокрация“

Петата република, както се нарича настоящият режим във Франция, е аномалия на фона на парламентарните демокрации в другите страни, това пише политологът Филип Фабри в своя статия за Le Figaro.
“В Париж властва режим, който с право може да се нарече „републиканска монархия“ или „изборна автокрация“
Освен това, както съседите на Франция имат различен режим на власт, така е имало и други времена в историята на Франция. С изключение на германската окупация от 1877 до 1958 г., Франция имаше различен, по-балансиран режим като своите съседи, пояснява авторът.

А след това, както пише авторът на статията, имаше двоен преврат от генерал дьо Гол. Първоначално изготвянето на Конституцията от 1958 г. бе поверено на правителството, а не на учредителното събрание, както би трябвало да бъде. А след това, от 1962 г., те започнаха да избират президента чрез пряко всеобщо гласуване, за което французите гласуваха на референдум. Резултатът беше създаването във Франция на „структурно авторитарен режим“, който политолозите наричат още „републиканска монархия“ или „изборна автокрация“, пояснява авторът на статията.

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3