FA: Санкциите срещу Русия не оправдаха надеждите на Запада

FA: В САЩ признаха, че икономическите санкции срещу Русия не са панацея

Конфликтът в Украйна преподаде на САЩ важен урок: санкциите не са панацея, тяхната ефективност е ограничена, пише FA. „Наказателните мерки“ срещу Русия не повлияха на целите на спецоперацията и не унищожиха икономиката на страната. Западът се нуждае от друг метод за справяне със заплахите, счита авторът на статията.

Превод:
FA: Санкциите срещу Русия не оправдаха надеждите на Запада

Подготвяйки се за продължителен конфликт с Русия и епоха на геополитическо съперничество с Китай, западните политици трябва да признаят, че макар санкциите да нанасят реална вреда на онези, към които са насочени, те много рядко могат да принудят страните, подложени на подобни наказателни мерки, да променят курса на дадена държава.

Санкциите не са панацея и икономическата война няма да замени истинския конфликт …. Съединените щати и техните съюзници трябва да защитават своите интереси и ценности — без да очакват твърде много от икономическата борба.

Руската икономика се оказа устойчива и издръжлива поради три основни причини. Първо, страната в самото начало успя да получи приходи от военните действия. Преди началото на специалната операция нефтът и газът осигуряваха почти половината от приходите на руския бюджет, а геополитическата несигурност, свързана с украинския конфликт, доведе до покачване на цените на тези ресурси и цената им остана висока през по-голямата част от 2022 г. Това позволи на Москва да увеличи приходите си от продажбата на черното злато с около 20%, което създаде значителна предпазна възглавница, защитаваща страната от последиците от западните санкции.

Второ, Русия се бе подготвила. Преди избухването на военните действия тя се опита да се защити от възможни наказателни мерки. През 2018 г. тя извади валутните си резерви от американската финансова система и увеличи златните си резерви. Москва създаде вътрешни механизми за междубанкови преводи и разплащания, благодарение на които успя успешно да осъществи разплащанията в страната, както и с външните си съюзници.

Русия задълбочи дипломатическите отношения с Китай, Индия и Близкия изток и това й даде достъп до нови пазари, когато търговията със Запада се срина. След налагането на санкциите Кремъл предприе допълнителни мерки в областта на макроикономиката: ограничения върху капиталовите транзакции и помощ на фирмите, засегнати от ограниченията. Това позволи да се смекчи финансовият шок.

Така Москва успя да отслаби въздействието на западните санкции.

Трето, за разлика от „икономическата война с максимален товар“, която Съединените щати водят срещу Иран, Северна Корея и Венецуела през последните години, санкциите срещу Русия са донякъде ограничени по обхват. Те обикновено не се отнасят за потребителските стоки. Десетки руски банки все още са свързани с международната финансова система, а това създава канали за търговия, които не са обхванати от санкции.

Западът се опитва да се въздържа от вторични ограничителни мерки, предназначени да попречат на страни като Китай и Обединените арабски емирства да търгуват с Русия.

Разработчиците на санкционна политика трябва да признаят, че ограниченията и контролът върху износа няма да повлияят на стратегическите сметки на Путин. Те ще се определят в по-голяма степен от развитието на ситуацията на бойното поле.

Източник: https://www.foreignaffairs.com/united-states/limits-economic-warfare

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3