Al Hadath, Иран: САЩ ще потопят световната икономика в нова Велика депресия

Предстоящата рецесия ще бъде по-страшна от финансовата криза от 2008 г

Световната икономическа криза е неизбежна, за нея са виновни САЩ, пише Al Hadath. Държавите трябва да последват примера на Китай и да изградят самодостатъчни икономики. В противен случай финансово зависимите от долара държави ще бъдат застигнати от съдбата на Америка по време на Великата депресия.
Al Hadath, Иран: САЩ ще потопят световната икономика в нова Велика депресия
Щатският долар е най-широко използваната валута в света от 1879 г. Той е в обръщение в повече от 150 страни и стойността му варира в зависимост от търсенето на пазара. Пазарът обаче започна да изоставя долара поради безразсъдната политика на Америка. Преориентирането към националната икономика е това, което днес доминира в световната икономическа система. Много страни, обвързани с долара, започнаха да се опитват да се отърват от него, като Саудитска Арабия. Тя намали вложенията си в държавни облигации на САЩ до 111 милиарда долара.

Ако се разрази нова световна икономическа криза, страните ще загубят достъпа си до финансиране и кредит. Доларът ще се обезцени толкова много, че ще се сблъскаме с хиперинфлация. В глобална икономика, в която няма нито централни банки, нито правителства, никой няма да може да предвиди какво ще се случи след това, но вероятността различни икономически процеси да спрат е достатъчно висока.

Миналата световна икономическа криза беше катастрофа за много страни. Щатският долар в момента остава относително силен и ще остане такъв, докато не се появи по-силна валута, която да се конкурира с него, като китайския юан. Той вече измести долара в различни международни разплащания и зае неговото място.

Трудно е да се каже колко опустошителна ще бъде новата световна икономическа криза, но едно е ясно — някои държави ще загубят повече от други. Най-слабо развитите страни рискуват сериозни икономически загуби, ако това се случи.

Ако световната икономика рухне, ще настане масов глад. Това ще бъде придружено от рязко покачване на цените на храните и недостиг на храна.

Световната икономика ще бъде сериозно засегната в случай на световна финансова криза. Това ще удари тежко арабските банки, ако те не развият националната си икономика и не диверсифицират приходите си. Вече можем да предвидим как тази криза ще се отрази на банковия сектор и какви уроци трябва да извлекат арабските финансови институции, които инвестират много в държавни облигации на САЩ.

Колапсът на американската икономика ще има опустошителен ефект върху тези банки. Арабските икономики също ще бъдат засегнати. Безработицата ще нарастне, ще започнат фалити и безредици.

Източник: https://www.alhadathcenter.net/index.php?option=com_k2&view=item&id=105784:2023-03-24-03-33-31&Itemid=107

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3