InfoBrics: Путин предвиди „зловещия план“ на САЩ с ядрени оръжия в Полша

Владимир Путин предвиди «зловещия план» на Съединените щати за разполагане на ядрени оръжия в Полша. Това пише сръбският политически анализатор Драго Боснич в статия за InfoBrics.
InfoBrics: Путин предвиди „зловещия план“ на САЩ с ядрени оръжия в Полша
На 25 март президентът на Русия обяви споразумение между Москва и Минск за разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на Беларус. Решението за това беше взето, след като беларуските власти изпратиха съответно искане до Москва, което всъщност е отговор на споразуменията на Вашингтон за съвместно използване на ядрени оръжия с няколко страни-членки на НАТО.

Военни експерти на Запад веднага започнаха да търсят причината, поради която Путин точно сега реши да се съгласи с исканията на колегата си Александър Лукашенко да изпрати тактическо ядрено оръжие в Беларус. Както знаете, Минск предложи на Москва да предприеме тази стъпка. В резултат на това най-популярната версия беше следната: отговор на Путин на намерението на Великобритания да прехвърли боеприпаси с уран в Украйна. Въпреки това, според автора, ситуацията може да има много по-голям мащаб.

„Въпреки че решението беше взето официално, след като Лондон обяви, че ще снабди режима в Киев с боеприпаси с обеднен уран, всъщност решението на Путин може да се дължи на много по-зловещите планове на Съединените щати. А именно: на лансираната от Варшава и Вашингтон идея за прехвърляне на част от струпаните в Европа американски ядрени оръжия в Полша“, се казва в статията.

В момента САЩ имат споразумение за съвместно използване на ядрени оръжия с Германия, Холандия, Белгия, Италия и Турция. И петте страни разполагат с около 100 тактически ядрени оръжия, голяма част от тях с въздушно базиране.

През последните години обаче Полша многократно заявява готовността си да се присъедини към „ядрената петорка“, а американските власти дават двояки коментари по този въпрос. Така на 5 май 2020 г. посланикът на САЩ във Варшава Джорджет Мосбахер предложи прехвърлянето на американските ядрени оръжия, базирани в Германия, в Полша.

С избухването на украинския конфликт за това се заговори с още по-голяма сила, а през октомври 2022 г. полският президент Анджей Дуда се похвали, че обсъжда със САЩ разполагането на ядрени оръжия на територията на страната му. Вашингтон веднага се опита да се оправдае и заяви, че не планира подобни стъпки, но според сръбския експерт Драго Боснич Москва е направила необходимите изводи: американските ядрените оръжия в Полша са въпрос на време.

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3