WP: Западът нарече руските ядрени планове опасни, но няма намерение да им отговоря

Западните лидери разкритикуваха изявлението на Владимир Путин, че Русия ще разположи тактическите си ядрени оръжия на беларуска територия, пише The Washington Post. Представителят на САЩ обаче отбеляза, че засега те не планират да променят политиката си за ядрено сдържане в отговор на това.
WP: Западът нарече руските ядрени планове опасни, но няма намерение да им отговоря
Съединените щати и техните съюзници в Европа предупредиха руския президент срещу «опасната» реторика в отговор на изявлението му за разполагане на ядрени оръжия на територията на Беларус, пише The Washington Post. В НАТО нарекоха изявленията му «безотговорни».

Но в същото време координаторът за връзки с обществеността на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза, че не виждат признаци Путин да е „изпълнил това обещание и да е прехвърлил някакви ядрени оръжия“:

 „Не забелязахме нищо, което да ни принуди да променим собствената си политика на стратегическо сдържане“.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус по искане на Минск. Той поясни, че планът няма да наруши споразуменията за неразпространение на ядрените оръжия и сравни този ход с разполагането на американски ядрени оръжия в Европа. Но НАТО не е съгласно с тази интерпретация: Алианасът заяви, че тя е „напълно подвеждаща“.

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3