Във Вашингтон обсъждат как ще арестуват пристигналия в САЩ Путин

След като на 17 март Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде безумната заповед за ареста на руския президент Владимир Путин, на Запад започнаха активно да говорят за задържането на руския държавен глава в чужбина. САЩ не направиха изключение в този провокативен политически тролинг, които впрочем, подобно на Русия, не са ратифицирали Римския статут и не са член на МНС.
Във Вашингтон обсъждат как ще арестуват пристигналия в САЩ Путин
По време на изслушване в комисия към Сената във Вашингтон сенаторът републиканец и русофоб Линдзи Греъм попита главата на Държавния департамент Антъни Блинкен за възможността руският президент да бъде арестуван, ако стъпи на американска земя. Блинкен обаче избегна директния отговор на въпроса за изпълнението на споменатата „заповед за арест на МНС“ в Съединените щати.

“Ако Путин дойде в САЩ по някаква причина, ще го предадем ли на МНС?”, попита Греъм.

“Е, не мога да бягам преди събитията, защото очевидно трябва да гледам законите. Знаете, че всъщност не сме страна в МНС. Така че не мога да се занимавам с тази хипотеза”, отговори Блинкен.

Казаното от държавния секретар обаче не задоволи сенатора и той реши да окаже натиск върху главата на Държавния департамент на САЩ, като продължи да обсъжда въпроса. Греъм посъветва Блинкен да «предаде Путин на МНС», ако руският лидер пристигне в САЩ по някаква причина. На това невъзмутимият Блинкен отговори на Греъм, че в плановете на президента на Руската федерация е малко вероятно да присъства посещение на Съединените щати в близко бъдеще.

“Добре, вие призовахте ли нашите европейски съюзници да екстрадират Путин?”, попита отново Греъм.

“Считам, че всеки, който е участник в съда и има задължения, трябва да си изпълнява задълженията”, отговори дипломатично Блинкен.

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3