El País: Вълна от банкова паника заля САЩ и Европа, а социалните мрежи и приложения я изостриха

Неотдавна поредната вълна от банкова паника заля САЩ и Европа, която сега е в разгара си, пише El País. В същото време ситуацията с Silicon Valley Bank и Credit Suisse показа, че секторът е изправен пред нови рискове, като скоростта на изтичане на средства, както и разпространението на лоши новини и слухове.
El País: Вълна от банкова паника заля САЩ и Европа, а социалните мрежи и приложения я изостриха
Банковата паника е в разгара си: в похата на приложенията и социалните мрежи парите просто хвърчат, пише El País.

Случаи като тези на Silicon Valley Bank и Credit Suisse показват как секторът е изправен пред нови рискове, като скоростта на изходящите потоци, разпространението на лоши новини и слухове.

Изданието припомня инцидент, станал през май 2019 г. и останал почти незабелязан. По това време няколко клона на Metro Bank в западен Лондон внезапно бяха обсадени от тълпи клиенти, настояващи за връщане на парите и бижутата си, съхранявани в банковите сейфове. Тогава чрез WhatsApp се разпространяваше новината, че фалитът на тази финансова институция не е далеч.

Банката нарече тази информация неоснователни слухове. Котировките й на фондовия пазар се сринаха, но в крайна сметка ситуацията се успокои и банката оцеля, пише изданието.

К.К

 

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3