В Крим се проведе международна научна кръгла маса на тема «Историческата роля на Русия в получаването и сухраняването на суверенитета на други държави»

Симферопол беше домакин на Международната научна кръгла маса «Историческата роля на Русия в придобиването и поддържането на суверенитета на други държави». В него взеха участие представители на властта, обществеността, учени, преподаватели, специализанти и студенти, гости от Индия и Египет. На събитието присъства и Българска редакция News Front.

24 март, Кримски федерален университет. На базата на Кримския федерален университет се проведе международна научна кръгла маса „Историческата роля на Русия в придобиването и поддържането на суверенитета на други държави“, посветена на Деня на независимостта на Гърция, който се отбелязва на 25 март.

В Крим се проведе международна научна кръгла маса на тема "Историческата роля на Русия в получаването и сухраняването на суверенитета на други държави"

 

В Крим се проведе международна научна кръгла маса на тема "Историческата роля на Русия в получаването и сухраняването на суверенитета на други държави"

В Крим се проведе международна научна кръгла маса на тема "Историческата роля на Русия в получаването и сухраняването на суверенитета на други държави"

 

Кръглата маса беше организирана от РНКА на гърците от Крим „Таврида“, съорганизатори бяха Държавният съвет на РК и Обществената палата на Република Крим, KФУ. Вернадски, РНКМ на кримските българи „Паисий Хилендарски“, регионалната Общоруска обществено-държавна организация „Асамблея на народите на Русия“, регионалните отделения на Руското общество „Знание“ и Академията по геополитически проблеми и Черноморска организация за международно сътрудничество.

В кръглата маса взеха участие представители на Държавния съвет на Република Крим, Обществената палата на Република Крим и национално-културните автономии на полуострова, учени и студенти.

„Темите, по които говорим днес, са много важни, за да не забравим историята, да не позволим на никого да я пренапише, да не омаловажаваме ролята на Русия в най-важния процес на извоюване на независимост на държавите. Подобни събития са от голямо значение за разбирането на историческата истина“, каза в приветственото си слово Ефим Фикс, първи заместник-председател на Държавния съвет на Република Крим.

Участниците в кръглата маса представиха доклади за влиянието на Русия върху развитието на страните по света в различни периоди от историята.
Председателят на изпълнителния комитет на Черноморската асоциация за международно сътрудничество, кандидат на историческите науки, доцент Ярослав Иванченко откри темата „Ролята на Русия за извоюването на независимост на българската държава“.

В Крим се проведе международна научна кръгла маса на тема "Историческата роля на Русия в получаването и сухраняването на суверенитета на други държави"
Ярослав Александрович Иващенко представи на участниците книгата на Константин Косев и Стефан Дойнов

«От Шипка и Плевен до Сан-Стефано и Берлин», отбелязвайки паралели между историята ни тогава и случващото се сега.

В Крим се проведе международна научна кръгла маса на тема "Историческата роля на Русия в получаването и сухраняването на суверенитета на други държави"

Ръководителят на катедрата по международни отношения на КФУ, доктор по филология, доцент от катедрата по журналистика и медийни комуникации на Института по външни работи на KФУ Александър Мащенко говори за новата ера на отношенията между Крим и Русия и Китай.
Феридеханум Алиева, водещ експерт на отдела за международно образование на отдела по международни отношения на KФУ, направи презентация за историята и перспективите за обучение на кадри за страните от Централна Азия в Кримския федерален университет. Темата на ръководителя на Кримския регионален клон на Академията по геополитически проблеми, доктор на политическите науки, професор от катедрата по политически науки и международни отношения на TА КФУ, Максимилиан Шепелев, бе посветен на ролята на СССР във възраждането на Корейска държавност. Освен това в работата на международната кръгла маса взеха участие и студенти от Кримския федерален университет. Алена Никанорова, студентка от Института по филология на KФУ, изнесе презентация на тема „Ролята на Русия във формирането на гръцката държава“.

„Русия активно участва в извоюването и поддържането на независимостта и независимостта на много държави – Беларус, България, Гърция, Китай, Куба, Сърбия, Украйна, страните от Централна Азия и много други. Дискусията в рамките на международната научна кръгла маса ни дава ясно разбиране за ролята на руската държава в света.
Днес Русия се противопоставя на „колективния Запад“, защитавайки собственото си право на независимост и отстоявайки суверенитета на други страни по света.

Това е правото на гледна точка, която е различна от тази на Съединените щати, защитава собствените традиционни ценности и собственото разбиране за това какъв трябва да бъде светът“, казва Александър Машченко, ръководител на отдела за международни отношения на КФУ

Събитието беше организирано с подкрепата на Държавния съвет на Република Крим, Департамента по международни отношения на КФУ, Кримския регионален клон на Академията по геополитически проблеми.

Подчертавайки безценния руски принос за формирането на независима Гърция, председателят на РНКА на гърците от Крим „Таврида“ Иван Шонус припомни, че цялата история на Русия показва, че страната е била последователна в историята.

 

– Винаги сме защитавали принципите на независимост и самоопределение на нациите и народите. Русия е помогала по всякакъв възможен начин за създаването на многополюсен свят във всяка епоха и по всяко време. Тя продължава да стои на тези позиции и днес, за съжаление, много често жертвайки своите интереси. Въпреки това желанието да живеем и да действаме заедно преминава през цялата история на Русия. И това я прави коренно различна от западните страни. Ще цитирам думите на Николай Данилевски, който тази година щеше да навърши 200 години: „Съдбата на Русия е щастлива съдба. За да увеличи силата си, тя не трябва да завладява, или да потиска, а да освобождава и възстановява.

 

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм