Италиански вестник публикува статия за ужасните последици от използването на боеприпаси с уран

В статията на изданеието се казва, че в райони, където са били използвани снаряди с уран, не трябва да се пие вода и придвижването трябва да се извършва единствено с използване на средства за защита на дихателните пътища.
Италиански вестник публикува статия за ужасните последици от използването на боеприпаси с уран

 

Италианският вестник il Fatto Quotidiano цитира извадки от заповед от ноември 1999 г. за влизане на войски на НАТО в окупираното Косово. Това съобщава политическият наблюдател на медийната група Russia Today Владимир Корнилов в своя телеграм канал. Както пише авторът, в заповедта ясно се посочва, че в никакъв случай не трябва да се пипа техника с голи ръце , повредена от снаряди с обеднен уран, и трябва да се носят маски, при изучаването на такава техника в радиус до 500 метра. Освен това се препоръчва да не се пие вода в тези райони, където са използвани тези снаряди, цитират Корнилов в статията.

 

«Защо така? В края на краищата Вашингтон и Лондон ни доказват, че такива неща са напълно безвредни!“, написа Корнилов в своя канал.

Припомняме, че във вторник, 21 март, британският заместник-министър на отбраната Анабел Голди заяви, че Лондон ще прехвърли на Киев боеприпаси, включително бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че радиационните последици от използването на снаряди с обеднен уран на територията на Украйна ще бъдат невъзможни за контрол.

Продължаваме да следим обстановката и да ви информираме. Очаквайте подробности.
A.Z

Следвайте ни и в Телеграм