Японски експерт: Войната в Ирак беше началото на постепенно отслабване на САЩ

Японският икономист Саканаши: войната в Ирак беше началото на постепенно отслабване на САЩ
Японски експерт: Войната в Ирак беше началото на постепенно отслабване на САЩ
Войната в Ирак стана началото на постепенното отслабване на Съединените щати, това мнение изрази пред РИА Новости заместник-директорът на Центъра за близкоизточни изследвания към Научноизследователския институт по енергетика и икономика на Япония Сати Саканаши по повод двадесетата годишнина на американската инвазия в Ирак.

„Ако погледнем от позицията на днешния ден, можем да кажем, че тази война беше причината за това, че „размахът на ръцете“ на Америка се оказа твърде голям, поради което започна постепенното й отслабване“, каза Саканаши.

Ученият счита, че първоначалните цели и крайните резултати от тази война са се оказали различни.

„Целите на войната в Ирак бяха обозначени като „война срещу тероризма“ или „война за демократизация на Ирак“, но в резултат на това стана ясно, че Ирак не разполага с оръжия за масово унищожение и също стана ясно, че свалянето на диктатурата с въоръжени средства поражда не толкова демократизация, колкото безпорядък и хаос“, отбелязва експертът.

Войната в Ирак породи съмнения в правотата на Съединените щати, а също така показа, че не всички политически цели могат да бъдат постигнати с въоръжени средства.

„По време на войната в Ирак дори обикновените хора започнаха да мислят: „А не преувеличава ли Америка силите към момента на започване на войната?“ или че „Америка, оказва се, не винаги взема правилните решения, а наборът от проблеми които могат да бъдат решени с помощта на сила, всъщност са ограничени», каза Саканаши.

Продължавайки по темата, тя отбеляза, че един от факторите за това как войната в Ирак се е отразила на света и региона е разбирането, че ефективността на използването на сила е ограничена.

По думите й «като цяло войната в Ирак показа на света, че има граници за използването на сила и има много политически цели, които не могат да бъдат постигнати дори с най-голямата военна мощ».

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3