Президентът на Чехия: Украйна има само един опит за контранастъпление, ако не успее, това ще е краят

Въоръжените сили на Украйна имат само един опит за контраатака, каза президентът на Чехия
Президентът на Чехия: Украйна има само един опит за контранастъпление, ако не успее, това ще е краят
Чешкият президент Павел: Украйна има само един опит за контранастъпление

Украйна има само един опит да предприеме контранастъпление тази година, каза чешкият президент Петр Павел в интервю за полския Rzeczpospolita.

„Считам, че Украйна ще има само един опит да проведе голямо контранастъпление. Следователно, ако Украйна реши да проведе контранастъпление и то се провали, тогава ще й бъде изключително трудно да намери средства за следващо», — каза президентът на Чехия.

Той също така отбеляза, че според него контранастъплението на въоръжените сили на Украйна трябва да се проведе в рамките на няколко месеца и че „прозорецът на възможностите“ е отворен само тази година.

Освен това, добави Павел, няма да е лесно за Киев да получи помощ поради „изтощението от войната“. Това, коментира чешкият лидер, означава не само липса на ресурси и разрушаване на инфраструктурата, но и «умора» на западните страни, които подкрепят Украйна.

Съединените щати, предполага чешкият президент, може да загубят интерес да спонсорират Украйна още през следващата година, а спадът в подкрепата от Америка ще бъде последван от спад от европейските страни.

По-рано New York Times, позовавайки се на украински официални лица, съобщи, че поради сериозни загуби командването на Въоръжените сили на Украйна ще трябва да избира между изпращането на бойци в Артьомовск или провеждането на широкомащабно контранастъпление.

На фона на руската специална операция в Украйна, САЩ и техните съюзници от НАТО подкрепят Киев с доставки на оръжие, програмите струват десетки милиарди долари.

Москва от своя страна многократно заявява, че доставките на западни оръжия само удължават конфликта, а транспортът на оръжие се превръща в законна цел за руската армия.

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3