В Дания считат, че обектът, открит на «Северните потоци», може да е бил там дълго време

„Обектът“, който беше намерен на газопровода „Северен поток“ и споменат от руския президент, очевидно е бил там от дълго време, тъй като е напълно обрасъл, но го няма във видеото от 2019 г., пише датският вестник Jyllans-Posten в четвъртък, позовавайки се на експерти и документи от датските власти.

В Дания считат, че обектът, открит на "Северните потоци", може да е бил там дълго време

Откритият наскоро „обект“ на газопровода „Северен поток“ е „обрасал“. Това следва от кореспонденцията между датските власти. Фактът, че обектът е обрасъл, може да е знак, че той е бил в морето от дълго време.

Както отбелязва вестникът, досега има много малко информация за естеството на „артефакта“, открит наскоро върху единствения неповреден газопровод „Северен поток“.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е предложила на Дания да провери «Северните потоци» за други експлозиви, но отговорът е би неопределен.

Путин каза, че специалисти на «Газпром» при проучването на газопровода са открили някаква «колона» на разстояние около 30 километра от мястото на експлозията. Тя е монтирана на уязвимо място — там, където тръбите се кръстосват. Според него „специалистите считат, че това може да е антена за приемане на сигнал за активиране на взривно устройство, което може да е, не казвам, но може да е положено под тръбопроводната система“.

Путин потвърди, че там може да са поставени няколко взривни устройства, но някои са избухнали, а други не.

Датският вестник съобщава, че на 10 март заместник-директорът на Датската енергийна агенция се е обадил на Флеминг Ларсен, главен изпълнителен директор на Geus, изследователска институция, която наблюдава сеизмичната активност в датските подземни земи.

„Заместник-директорът го е информирал, че „обектът“ е открит до тръбопроводите „Северен поток“ близо до Борнхолм“, твърди вестникът, цитирайки бележка, написана от Ларсен след обаждането.

Заместник-директорът на Датската енергийна агенция заяви, че обектът не може да бъде идентифициран, но на предишните видеоклипове, заснети през 2019 г., обектът липсва на същото място.

„Това показва, че обектът се е появил съвсем наскоро. Но от друга страна не изглежда, че е поставен съвсем скоро, защото артефактът е обрасъл, което показва, че е бил в морето известно време“, се казва в съобщението.

Анализатор от Датската академия по отбрана, с когото се свърза вестникът, Оленшлегер Бул, отбеляза малкия размер на предмета. Степента на щетите на трите други газопровода показва, че са използвани няколкостотин килограма експлозиви, каза той.

Той не вярва, че това може да е антена, излъчваща радиовълни. Според него това може да е звукова антена, а може и да е насочена бомба, т. нар. кумулативен заряд, който се използва за взривяване на стари морски мини, пише вестникът.

„Такава бомба би могла да пробие дупка в газопровод. Но в този случай ще бъде направена само малка дупка в газопровода“, счита анализаторът.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3