Bloomberg: САЩ се изплашиха от подкрепата на плана на Китай за Украйна от други страни

Белият дом се опасява от ситуация, в която Пекин ще може да убеди други страни по света, че Съединените щати не са заинтересовани от разрешаването на ситуацията в Украйна, съобщава Блумбърг, позовавайки се на неназован представител на американската администрация.

Bloomberg: САЩ се изплашиха от подкрепата на плана на Китай за Украйна от други страни

„САЩ са загрижени, че ще бъдат притиснати в ъгъла от китайското предложение. Независимо от уговорките от страна на САЩ, пълното отричане може да позволи на Китай да докаже на други страни, които са уморени от войната и икономическите щети, които тя причинява, че Вашингтон не се интересува от мира“, пише в публикацията.

Както заяви по-рано президентът на САЩ Джо Байдън, предложеният от Китай план за разрешаване на конфликта в Украйна е изгоден само за Русия. Той нарече «нерационална» самата идея, че Пекин ще преговаря Киев да сложи край на «напълно несправедливата война». По-късно говорителят на Белия дом Джон Кърби отбеляза, че примирието в момента би означавало закрепване на териториалните придобивки на Русия и би било нарушение на Устава на ООН.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3