В САЩ забелязаха тревожен детайл от срещата между Путин и Си Дзинпин

Newsweek: Прегръдката на Путин и Си Дзинпин повдига въпроси относно дипломатическия авторитет на САЩ

В САЩ забелязаха тревожен детайл от срещата между Путин и Си Дзинпин

Прегръдката на руския президент Владимир Путин с китайския президент Си Дзинпин трябва да бъде повод за безпокойство във Вашингтон, цитира Newsweek американския политолог Томас Греъм.

„Прегръдката на двамата лидери привлече вниманието на света, служейки като напомняне, че Китай се превърна в глобален влиятелен посредник и повдигна въпроси не рискува ли Америка да загуби мястото си на безспорен лидер в международната дипломация“, пише Греъм.

Статията цитира думите на координатора на Белия дом по стратегическите комуникации Джон Кърби, че двете страни са се сближили и са недоволни от лидерството на САЩ.

Китайският президент Си Дзинпин е в Москва от 20 до 22 март по покана на руския президент Владимир Путин. Лидерите ще обсъдят въпроси за по-нататъшното развитие на сътрудничеството между двете страни. Посещението на Си Дзинпин в Русия е първото задгранично пътуване след преизбирането му на поста държавен глава за трети мандат. При пристигането си в Москва китайският лидер заяви, че Русия и Китай са надеждни партньори в един далеч неспокоен свят.

Си Дзинпин, като държавен глава, е посетил Русия осем пъти от 2013 г. насам, повече от всяка друга страна. Общо през последните десет години Владимир Путин и Си Дзинпин са се срещали повече от 40 пъти в различни формати.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3