Путин и Си са готови да създадат условия за мир в Украйна Обединението на Русия и Китай заплашва със стратегическо поражение за САЩ

Президентът на Русия Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин изразиха готовност да работят заедно за създаване на условия за мир в Украйна. За Владимир Путин е важно лично да обясни на своя колега позицията на Русия по този конфликт — това е шанс да се привлече подкрепата на Китай и с негова помощ да се разпространи възможно най-широко в международните платформи, коментират експерти на URA.RU началото на преговорите между лидерите на двете страни на 20 март. Според политолозите това е нещото, което не са заинтересувани САЩ, но се очаква от целият свят.

Путин и Си са готови да създадат условия за мир в Украйна Обединението на Русия и Китай заплашва със стратегическо поражение за САЩ

Отношенията между президента Путин и президента Си Дзинпин отдавна са не само делови, но и приятелски. И днес и двамата лидери подчертаха това: Путин нарече Си „скъп приятел“, Си отговори със същото.

Руският лидер поздрави Си Дзинпин за преизбирането му начело на Китай. И призна, че в някои отношения му завижда. „През последните години Китай направи огромен скок напред в развитието си. В целия свят това е от истински интерес и дори малко ви завиждаме “, отбеляза Путин.

Според него Китай е създал «ефективна система за развитие на икономиката и укрепване на държавата». „Това е много по-ефективно, отколкото в много други страни по света. Пазарните механизми се съчетават с доста уверен политически курс и дават видими резултати“, каза президентът на Руската Федерация.

За 10-те години, през които Си Дзинпин ръководи Китай (той направи и първото си посещение като председател на КНР в Русия), търговията между двете страни се е увеличила повече от два пъти. „Беше, по мое мнение, 87 с малко — сега вече е под 200: 185 милиарда долара. Имаме много общи задачи и цели“, каза Путин.

Руският президент подчерта, че Китай заема «справедлива, балансирана позиция по най-належащите международни проблеми». Включително и по Украйна.
„Внимателно проучихме вашите предложения за разрешаване на острата криза в Украйна. Разбира се, ще имаме възможност да обсъдим този въпрос.

Знаем, че изхождате от принципите на справедливостта и спазването на основните положения на международното право, неделима сигурност за всички страни. Знаете също, че ние винаги сме отворени за процеса на преговори. Ще обсъдим всички тези въпроси, включително вашите инициативи, към които се отнасяме с уважение“, увери президентът на Руската Федерация.
На свой ред Си Дзинпин не спомена Украйна в приветствието си. Той само отбеляза, че при Путин Русия е процъфтява. Според него и двете страни «имат много еднакви или сходни цели в стремежа си напред».

„В развитието на китайско-руското международно стратегическо сътрудничество ние трябва, от една страна, да постигнем целта за осигуряване на справедливост и равенство в света, а от друга страна, да постигнем по-нататъшно развитие и просперитет в нашите страни. По време на дружески обяд ще можем да обменим всички въпроси от взаимен интерес“, каза ръководителят на Китай.

Напомняме, днес е вторият ден от визитата на лидера на Китай в Русия.
си

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм