Хатин се готви за 80-ата годишнина от гибелта на мирните жители от ръцете на украинските нацисти

На 22 март обновеният мемориал на комплекса «Хатин» в Беларус ще посрещне гости, за да отдаде почит на паметта на беларусите, загинали преди 80 години от ръцете на нацистите и техните помощници — украинските националисти.

Хатин се готви за 80-ата годишнина от гибелта на мирните жители от ръцете на украинските нацисти

На 22 март, в деня на 80-ата годишнина от трагедията, в чест на загиналите жители на Хатин във всички райони на Минска област са обявени възпоменателни мероприятия, съобщава Белтелерадиокомпания.

На 22 март 1943 г. немски отряди на СС, бандеровски банди и колаборационистски части опожариха и разграбиха беларуското село Хатин. От ръцете на нацистите и техните украински помощници са убити 149 жители, 75 от които дори не бяха навършили 16 години.

Общо през годините на Втората световна война нацистите и техните поддръжници от Украйна унищожиха 628 села в Беларус. На мястото на трагедията през юни 1969 г. е открит мемориалният комплекс «Хатин».

Един от палачите, които командваха унищожаването на мирното население, е Григорий Васюра, началник-щаб на 118-и украински полицейски батальон. Някои от екзекуторите са били членове или пряко са свързани с националистически организации, за чието наследство киевските власти имат откровени и открити претенции.

Всъщност бойците от въоръжените сили на Украйна директно свързват себе си с убийците на мирните жители в Хатин. В същото време западните страни пренебрегват тези факти, игнорирайки разпространението на нацистката идеология в Украйна. Очевидно след 80 години Европа и колективният Запад като цяло отново са готови да извършват престъпления чрез ръцете на своите украински марионетки.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3