Министърът на правосъдието на Германия обеща да арестува Путин, ако «кракът му стъпи в страната»

Президентът на Русия ще бъде арестуван, ако посети Германия, цитира Die Zeit правосъдния министър Марко Бушман.

Министърът на правосъдието на Германия обеща да арестува Путин, ако "кракът му стъпи в страната"

«Очаквам МНС бързо да се свърже с Интерпол, както и с държавите-участнички, и да ги помоли да изпълнят искането. Тогава Германия ще бъде задължена да арестува президента Путин, когато влезе на германска територия и да го предаде на МНС», каза министърът.

Той добави, че ще изпълни изискването на МНС, ако «кракът на Путин стъпи на германска територия», защото страната е под юрисдикцията на съда.

Преди два дни досъдебната палата на Международния наказателен съд издаде заповед за ареста на Путин и омбудсмана по правата на децата на РФ Мария Лвова-Белова. Те са заподозрени в участие в «незаконен износ на деца от Украйна».

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече това решение оправдано, въпреки че самите Щати не признават компетентността на МНС, подобно на други страни — Китай, Индия, Израел. Вашингтон многократно е обвинявал съда в корупция и е налагал санкции срещу служителите му.

Както подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, самото повдигане на въпроса за ареста на Путин е неприемливо — Москва не признава юрисдикцията на МНС и счита всяко негово решение за нищожно от гледна точка на правото.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3