Руски експерт: САЩ рискуват да загубят нови дронове в Черно море

Коротченко: САЩ рискуват да загубят нови дронове в Черно море, изпращайки ги в закрита зона

Руски експерт: САЩ рискуват да загубят нови дронове в Черно море

Американските военни рискуват да загубят нови безпилотни летателни апарати (БЛА) в Черно море, ако се опитат да ги изпратят в зона, обявена за закрита във връзка със специалната операция в Украйна, това заяви военният експерт, главен редактор на сп. «Национална отбрана» Игор Коротченко.

Както заяви по-рано Джон Кърби, координатор по стратегическите комуникации към Съвета за национална сигурност на САЩ, Вашингтон счита авиационните ограничения, наложени от Русия над Черно море, за незаконни и няма да се придържа към тях.

«След инцидента със загубата на дрона Пентагонът внимателно анализира ситуацията и изчислява рисковете. Ясно е, че когато следващите разузнавателни дронове бъдат изпратени в зоната, която е обявена за закрита поради специалната военна операция, американците ще губят все повече и повече БПЛА. Следователно сега те правят преоценка на рисковете и съотнасят възможните загуби към необходимостта от провеждане на разузнаване в тази конкретна зона», поясни Коротченко.

В същото време експертът добави, че за Пентагона ще бъде критично дали Русия ще успее да вдигне отломките от дъното на Черно море, „тъй като това ще бъде нов и много чувствителен репутационен удар за Пентагона и американската военна машина като цяло“.

Коментирайки изявленията на американски СМИ, според които Вашингтон обмисля възможността за изпращане на още един дрон над Черно море в близките дни, руският военен експерт изрази мнение, че новият американски безпилотник „ще го очаква съдбата на първия апарат“.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че сутринта на 14 март американски дрон MQ-9 с изключени транспондери е нарушил границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство над Черно море. Според министерството БЛА се е движил към руската граница към Крим, руски изтребители са били вдигнати във въздуха, за да идентифицират нарушителя.

Заради рязкото маневриране дронът е преминал в неконтролиран полет със загуба на височина и е рухнал във водата, отбелязват от Министерството на отбраната на РФ. Руските изтребители не са влизали в контакт с MQ-9, не са използвали бордови оръжия и са се завърнали благополучно в родното си летище, подчерта руското министерство на отбраната.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3