NYT: Американските авиокомпании поискаха да се забранят на чуждестранните конкуренти полетите над Русия

Американски авиокомпании, които загубиха възможността да летят над Русия, призоваха Конгреса и Белия дом да забранят на чуждестранните конкуренти полетите през руското въздушно пространство, пише  New York Times.

NYT: Американските авиокомпании поискаха да се забранят на чуждестранните конкуренти полетите над Русия

Както се отбелязва в статията, поради загубата на икономисващите време и гориво полярни маршрути, американските превозвачи трябваше да пренасрочат своите транстихоокеански полети, да намалят броя на пътниците и товарите и да отложат повече от дузина планирани маршрути до Мумбай, Токио, Сеул и други градове.

В резултат на това американските авиокомпании търпят загуби, докато техните чуждестранни конкуренти, на които е разрешено да летят през Русия, превозват пътниците по-бързо и по-евтино. Достъпът до по-кратките и по-евтини маршрути предоставя на Air India, Emirates и China Eastern Airlines „несправедливо предимство“, според представители на американската индустрия. Например лобистката група Airlines for America оцени годишната загуба на пазарния дял на два милиарда долара.

По тази причина авиокомпаниите настояват Белият дом и Конгресът да „решат проблема“, като наложат същите ограничения към чуждестранните превозвачи като към американските, „на практика ги принуждават да летят по същите маршрути като техните американски конкуренти“.

Според Марли Колиър, говорител на Airlines за Америка, администрацията на Джо Байдън трябва да гарантира, че чуждестранните превозвачи, летящи над Русия, „нямада излитат, да кацат или транзитно да преминават през летищата в САЩ“.

Източници, запознати с въпроса, споделиха за New York Times, че предложението изглежда е подкрепено от Министерството на транспорта на САЩ, което наскоро изготви заповед, която ще забрани на китайските авиокомпании, летящи до Щатите, да извършват полети през руското въздушно пространство. Понастоящем този документ се разглежда в Белия дом, допълват събеседниците на изданието.

След началото на спецоперацията в Украйна западните страни засилиха санкционния натиск върху Москва. Освен всичко останало, секторът на гражданската авиация също беше атакуван. Европейският съюз, САЩ, Канада и други страни затвориха небето си за руски самолети, Русия отговори на това чрез огледални мерки.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3