Хърш призна, че знае повече за «Северните потоци», отколкото може да каже

Хърш заяви, че не разкрива всички данни за «Северните потоци», за да защити информаторите си

Хърш призна, че знае повече за "Северните потоци", отколкото може да каже

Американският журналист Сиймор Херш заяви в интервю за Exxpress, че има допълнителна информация за ситуацията със «Северните потоци», но не може да я сподели.

«Знам какви заповеди са постъпили. Знам много повече за това, отколкото искам да кажа. Но трябва да защитя хората, които ме информират», призна журналистът.

Хърш добави, че не се съмнява, че е прав за описаните събития и се изсмя на версията с „проукраинската група“.

През февруари носителят на наградата «Пулицър» Сиймор Хърш публикува статия, разследваща взривяването на газопроводите. Според неговата версия диверсията е организирана от САЩ с помощта на съюзници от НАТО: през лятото, по време на ученията Baltops, американските водолази са минирали тръбопроводи, а три месеца по-късно норвежците са задействали взривните устройства.

Както уточни журналистът, решението за операцията е взето от Джо Байдън след повече от девет месеца секретни разговори с екипа по национална сигурност. Причината за това бил страхът, че Германия, която получава газ от Русия чрез «Северен поток», няма да поиска да участва във военната помощ за Украйна.

По-късно няколко западни медии написаха едновременно, че новите разузнавателни данни сочат, че зад диверсията стои някаква проукраинска група, а украински бизнесмен е неин „спонсор“.

Кремъл нарече тези публикации координиран пълнеж с цел отвличане на вниманието.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3