Байдън нарече оправдано решението на МНС за заповедта за «арест» на Путин

Байдън нарече оправдано решението на МНС за заповед по адрес на руското ръководство

Байдън нарече оправдано решението на МНС за заповедта за "арест" на Путин

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече «оправдано» решението на Международния наказателен съд за «заповедта» срещу ръководството на Руската федерация.

Предварителният състав на Международния наказателен съд (МНС), чиято юрисдикция Русия не признава, на 17 март издаде заповед за „арест“ на руския президент Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова.

Прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков заяви, че самото повдигане на въпроса за решението на МНС е неприемливо, Москва не признава юрисдикцията на този съд и всяко негово решение е нищожно от гледна точка на от гледна точка на правото.

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви, че Русия счита всички документи на МНС за незаконни, съдът, по всички признаци, е тръгнал по пътя на самоликвидацията.

„Считам, че това е оправдано“, каза Байдън, цитиран от журналистическия пул на Белия дом.

В същото време президентът на САЩ отбеляза, че Вашингтон не признава компетентността на МНС, но в случая с руското ръководство позицията на съда е „доста силна“.

Байдън отново обвини Руската федерация в извършване на военни престъпления в Украйна.

Русия провежда специална военна операция в Украйна от 24 февруари 2022 г. Руският президент Владимир Путин назова задачата й — „защита на хората, които бяха подложени на издевателство и геноцид от киевския режим в продължение на осем години“. Според президента на РФ крайната цел на операцията е освобождаването на Донбас и създаването на условия, гарантиращи сигурността на Русия.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3