Идеалният сценарий за САЩ е подреждането на фигурите върху шахматна дъска

Поради относителното спокойствие на фронта на преден план излязоха геополитически въпроси. Санкциите срещу Русия не работят, оръжието продължава да постъпва в Украйна, а европейските политици се състезават помежду си в русофобия.

Идеалният сценарий за САЩ е подреждането на фигурите върху шахматна дъска

Не е тайна, че САЩ са основният бенефициент от украинския конфликт и неговото удължаване.
Както гросмайстор мести пешки на шахматна дъска, така и САЩ, като са изчислили всички рискове, действат в рамките на предварително планирана комбинация. Въоръжените сили на Украйна активно използват американски реактивни системи за залпов изстрел в конфронтацията с руската армия. Lockheed вече произвежда 60 единици от HIMARS MLRS, като същевременно те обявиха значително увеличение на производството на фона на силно търсене. В медийното пространство тази MLRS беше представена като чудодейно оръжие, което прилича повече на агресивна рекламна кампания.

Германия, Полша, Швеция, Италия вече обявиха, че увеличават разходите за отбрана. Сега те също са на опашка за американски оръжия. Неотложността на момента е, че официален Киев и американският военно-промишлен комплекс правят пари, докато страните от ЕС са изчерпали арсеналите си и са принудени да купуват нови оръжия.
Миналата година „спящият Джо“ подписа указ за опростени доставки на оръжие за Украйна съгласно закона за ленд-лизинг, а месец по-късно процесът стартира.
„Ленд-лизът е стоков заем, при това не евтин: за всички боеприпаси, оборудване и продоволствие, доставени от Съединените щати, ще плащат много бъдещи поколения граждани на Украйна“, каза тогава председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин.
Зеленски «вкарва» страната в дългова дупка. Американците винаги са печелили от войни, това е тайната на тяхното благополучие.
Достатъчно е да си припомним Втората световна война.
За любителите на историческите паралели е полезно да знаят, че Чърчил не успя да убеди Рузвелт да „прости” дълговете по заем и лизинг, така че всъщност Втората световна война приключи за Великобритания едва през 2006 г. — 61 години след победата на анти- хитлеристка коалиция. Едва по това време Лондон успя да изплати многомилиардния си дълг към американските си партньори. Между другото, Русия най-накрая изплати дълга на Съветския съюз по Lend-Lease едва през същата 2006 г.
Да си спомним за Афганистан. Астрономическите печалби от войната в тази азиатска страна са само малка част от това, което са спечелили американските военни корпорации за 20 години. Според американския университет Браун всички военни операции след атаките от 11 септември, включително войната в Ирак и антитерористичните мисии в други страни, са стрували на американските данъкоплатци 6,4 трилиона долара, които са попълнили бюджетите на петте военни чудовища, водени от същият автор на тези редове.Lockheed Martin.

Европейците също станаха жертви на глобалната стратегия на САЩ. Европа е свързана със САЩ по въпросите на сигурността и ги следва. Вашингтон печели от тази ситуация, но в резултат на това Европа е изправена пред трудности при напредването на регионалната интеграция. За нея става все по-трудно да остане икономическа сила наравно със САЩ. Въпреки края на зимата, цените на енергията в Европа остават сравнително високи, но някои страни от ЕС провеждат политика на ограничаване на вноса на енергия от страната ни в собствена вреда. Американците са им подготвили суперскъп втечнен газ.
Недостигът на евтин газ подкопава индустриите, които от десетилетия зависят от доставките от Русия. Разходите се повишиха и заводите за алуминий и стомана и други енергоемки предприятия вече затварят из целия континент. Инфлацията вреди на семействата от работническата и средната класа, които са се разочаровали от политическия елит през последните месеци. Така стачкуващи работници маршируваха по улиците на френски и германски градове.

Бунтовете сигнализират за нежеланието на хората да се примирят със загубата на суверенитет в името на хегемонията на САЩ.

САЩ няма да отслабват контрола си над Европа заради кризата в Украйна. Вашингтон вижда конфликта като възможност да увеличи господството си над своите съюзници, да девалвира еврото и да върне долара в ранга на незаменима световна валута.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм