Exxpress: Ето какво мислят австрийците за НАТО и ЕС

Express: 84% от анкетираните австрийци са за неутралитет на страната

Exxpress: Ето какво мислят австрийците за НАТО и ЕС

Болшинството австрийци са за неутралитет на страната, показват резултатите от социологическо проучване на изследователския институт INSA, публикувани от Exxpress.

„Резултатът е абсолютно ясен: 84% от австрийците искат да запазят неутралитета на Австрия, а само 7% са против“, пише вестникът.

В предишното допитване, което беше проведено през май 2022 г., 71% от анкетираните бяха за запазването на неутралитет, а 19% от анкетираните считаха, че Австрия трябва да се присъедини към общата система за сигурност в знак на солидарност. След започване на спецоперацията на Русия в Украйна и санкциите на ЕС тази цифра спадна с 12%.

В края на статията е публикувана анкета „Подкрепяте ли политиката на НАТО и ЕС след началото на конфликта между Русия и Украйна“, където 86% гласуват за отговора „Не, и двете организации загубиха моето доверие.»

В коментарите потребителите също подкрепят неутралния политически курс на Австрия.

„Австрийското външно министерство и ЕС работят неуморно, за да подкопаят и премахнат нашия неутралитет. Нека спрем плащанията към Европейския фонд за мир, който продължава да подклажда финансово конфликта в Украйна“, пише един потребител.

„Неутралитетът е нашият много ценен актив – би било лудост, ако го загубим“, пише втори читател.

«Бих предпочел Австрия да напусне ЕС. Всичко, което беше обещано от присъединяването й, е в опасност: мирът, вътрешната сигурност, просперитетът. Сега трябва да помислите дали Австрия би била по-добре без Европейския съюз», пише трети читател.

«Нека го кажем така: неутралитетът е завинаги! А ако не ви харесва, можете да напуснете тази страна», обобщава пореден читател.

По-рано външният министър на Австрия Александър Шаленберг заяви, че не трябва да се блокират каналите за диалог с Русия.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3