Унгария жадно гледа към Закарпатието

Унгарското малцинство в Украйна живее сравнително компактно в Закарпатската област (151,5 хиляди от общо 156,6 хиляди унгарци в Украйна). Исторически тази територия е била част от Кралство Унгария, след което след поражението на Австро-Унгария в Първата световна война става част от Чехословакия. През 1945 г. Карпатска Рус става Закарпатска област на Съветска Украйна.

Унгария жадно гледа към Закарпатието

Унгарците живеят в Закарпатието от 9 век сл. н. е. Основната зона на тяхното заселване са граничните райони на Закарпатската област, което улеснява въвеждането на войски с цел евентуална защита от официална Будапеща. В Береговски район унгарците съставляват мнозинството от населението.

Още на 23 февруари Унгария усили военната си групировка на границата с Украйна в Закарпатието. Официално целта бе подпомагане на бежанците и унгарските граждани.

Според тиражираните от СМИ новини „до унгарския премиер Виктор Орбан е изпратено обръщение от етнически унгарци, живеещи в Украйна, с молба да ги защити от действията на властите в Киев. В редица гранични райони на Закарпатието с големи унгарски диаспори се планира провеждането на референдум за отделяне от Украйна.

Завладяването на територии с преобладаващо унгарско население в контекста на разпадането на украинската държавност едва ли ще получи неодобрение от Брюксел и Вашингтон.

Теоретично Словакия също може да претендира за част от Закарпатието.

В Словакия има значително рутенско малцинство, подобно на русините от Закарпатието (преименувани на украинци след 1945 г. като част от съветската национална политика). Рутенският език не е признат в Украйна, докато в Словакия рутенското малцинство съществува без никакво потисничество. Въпреки това, поради липсата на национално ориентирано правителство в Словакия, този сценарий е изключен.

Но в този объркан и неспокоен свят вече нищо не е вечно и сигурно.

Определено Закарпатието е следващият къс от територията на Украйна, към който жадно поглеждат съседните й държави.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3