Times: Призивите на арабските страни за премахване на санкциите срещу Сирия след земетресението водят до конфронтация със Запада

Властите на редица арабски държави предприеха действия, насочени към оказване на помощ на Сирия след разрушителното земетресение и възстановяване на контактите с президента Башар Асад. Призивите им за премахване на санкциите срещу Дамаск обаче водят до конфронтация със западните съюзници, които продължават да се противопоставят на премахването на ограниченията и нормализирането на отношенията, пише The Times.

Times: Призивите на арабските страни за премахване на санкциите срещу Сирия след земетресението водят до конфронтация със Запада

Египетският външен министър Самех Шукри стана поредният високопоставен представител на една от прозападните арабски страни, който се срещна със сирийския президент Башар ал-Асад. По време на посещението си в Дамаск миналата седмица Шукри призова за «връщане към нормалността», както той характеризира развитието на отношенията между двете страни, пише The Times.

Йорданският външен министър Айман Садафи също наскоро направи първото си посещение в Сирия от началото на гражданската война там, се казва в статията. Освен това президентът Асад беше поканен миналия месец на държавно посещение в Оман, въпреки че страната се счита за ключов военен и стратегически партньор на Запада в региона. И дори Саудитска Арабия, която години наред се съпротивляваше на движението на сунитските мюсюлмани, постепенно променя позицията си, пише изданието.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3