Federalist: Ако украинският конфликт продължи, Русия и Китай ще спечелят, но не и САЩ

Американският картбланш за Украйна ще доведе по-скоро до продължителна война, отколкото до бърз и решителен изход, но при такъв сценарий ще спечелят Китай и Русия, но не и САЩ. Както пише авторът на The Federalist, американската външна политика се нуждае от стратегическа дълбочина, а не само от разходи за отбрана, но първо трябва ясно да се обясни какво търси Вашингтон в Украйна.
Federalist: Ако украинският конфликт продължи, Русия и Китай ще спечелят, но не и САЩ
С наближаването на първата годишнина от избухването на военните действия в Украйна, за американците е по-важно от всякога да се запитат: Кой има полза от това?

Както пише авторът на The Federalist, три групи са за продължителен конфликт в Украйна: Владимир Путин, глобалният военно-промишлен комплекс и Китай.

А американският картбланш за Украйна ще доведе по-скоро до продължителна война, отколкото до бърз и решителен изход. Както продължава авторът на материала, докато боевете в Украйна не стихнат, Путин ще постигне целта си: той не иска Украйна да влиза нито в НАТО, нито в Европейския съюз, а докато тлее конфликтът в Украйна, нито едното, нито другото няма да се случи.

Освен това хората от американския военно-промишлен комплекс не са губещи: те ще продадат повече оръжия и боеприпаси. Стратегическите грешни изчисления и непредизвиканите грешки обаче не само подкопаха успехите на Студената война, но също така върнаха САЩ назад и подкопаха националната сигурност.

Освен това Китай прокарва своите интереси, използвайки целия държавен апарат и вече значително надмина Америка и Запада след края на Студената война. Докато Америка води безкрайни войни, Пекин утрои икономиката си, разви средна класа и се съсредоточи върху глобална стратегия, която накара целия свят, с изключение на САЩ, да създаде тесни връзки с Пекин.

„Наближава годишнината от конфликта, за който вече сме похарчили повече от самата Русия – и за какво? Да смени режима в Москва? Да изгоним руските войски от Украйна? И от Крим също? Или може би ще намерим някакво решение, за да предотвратим прехвърлянето на битката към нашите съюзници от НАТО?“ — пише авторът на статията.

Според него Съединените щати нямат ясна цел, затова не може да има и отговорност — и дори инстинктивната реакция на Америка, парадоксално, служи на интересите на другите. Американската външна политика се нуждае от стратегическа дълбочина, а не само от разходи за отбрана, но първо трябва да е ясно какво преследват Съединените щати в Украйна. Това ще помогне да се запази властта и мощта там, където те са най-нужни.

Източник: https://thefederalist.com/2023/02/03/who-benefits-from-our-prolonged-financing-of-the-ukraine-war/

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3