Протест „За защита на Конституцията и правото на информация“ :Аз съм против спирането на Първи канал, Русия 1, НТВ Мир, Рен ТВ“ – ВИДЕО

На фона на засилващата се цензура в Европа пред сградата на ЕК в София се проведе протест под надслов: „За защита на Конституцията и правото на информация“.

Събралите се обявиха срещу забраната на ЕС да бъдат излъчвани още четири руски телевизионни канала.
Протест „За защита на Конституцията и правото на информация“ :Аз съм против спирането на Първи канал, Русия 1, НТВ Мир, Рен ТВ“ – ВИДЕО

Протестът е организиран от ПП „ Русофили за възраждане на Отечеството“, ПП „Атака“, ПП „ Нова сила“, ПП „Българска пролет“, ПП „България на труда и разума“, Национално движение Русофили, Национално движение за ляво обединение, Асоциация на данъкоплатците в България и Национално движение „Народна сила“.

Протест „За защита на Конституцията и правото на информация“ :Аз съм против спирането на Първи канал, Русия 1, НТВ Мир, Рен ТВ“ – ВИДЕО

Организаторите заявиха, че спирането на руските телевизии е грубо погазване на права и свободи, гарантирани и от Конституцията на Република България и от Хартата за основните права на Европейския съюз!

Бяха издигнати лозунги: „Не на цензурата!“, „ Не на грубото потъпкване на правата на гражданите!“, „Не на наглия произвол на европейските чиновници!“, “Не на информационния терор!“.

Беше обявено, че започва подписка, подкрепяща възстановяването на излъчването на спрените руски телевизии „Аз съм против спирането на Първи канал, Русия 1, НТВ Мир, Рен ТВ“. Всички желаещи могат да я подкрепят в офиса на Национално Движение „Русофили“ в София от понеделник до петък от 11:00 до 17:00 часа.

Подписката може да бъде свалена от тук – https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2023/02/%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%A2%D0%92.pdf

Попълнените бланки можете да изпратите на адрес: гр. София, ул. „Г.С. Раковски“ 108, получател: НД „Русофили.“, съобщиха от движението.

 

Участниците в митинга излязоха с декларация, която беше предадена н Европейската комисия.

Следва текстът на декларацията:

Д Е К Л А Р А Ц И Я

Ние, представителите на протестиращите граждани, които настояваме за възстановяване на неправомерно отнетите човешки права, гарантирани ни от „Всеобща декларация за правата на човека“ на ООН, „Харта на основните права на Европейския съюз“, чл. 7 от Договора за ЕС и Конституцията на Република България, решително протестираме срещу противозаконните Регламенти на Европейския съюз, с които се ограничава достъпът ни до алтернативна информация, предоставяна ни от руските телевизионни програми: НТВ/НТВ Мир; Русия 1; РЕН ТВ; Първи Канал.

Обръщаме се към Eвропейската комисия:

Уважаеми Председател на Европейската комисия,

Загрижени сме, че приетите от Европейския парламент регламенти № 833/2014 и № 879/2022 е произвол и фрапиращо нарушение на правото ни „Да отстояваме своето мнениеда получаваме и да разпространяваме информация и идеи без намеса на публичните власти и независимо от границите“.

Това е престъпен по същество акт, който драстично нарушава основополагащите принципи и ценности на Европейския съюз.

Решително настояваме Европейската комисия незабавно да започне процедура за възстановяване на изконните ни човешки права, гарантирани в чл. 19 от Всеобщата декларация за правата на човека на ООН, чл. 11 от Хартата на основните права на Европейския съюз, чл. 6 от Договора за ЕС и Конституцията на Република България.

 

Източник: ефир.инфо

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм