Global Times, Китай: Западът няма смелост да изпълни поредното искане на Зеленски

GT: Западът няма да посмее да достави на Украйна изтребители F-16 от страх от ескалация на конфликта

Западът няма да достави изтребители F-16 на Украйна, уверени са редакторите на GT. Той се опасява, че Киев ще ги използва за провокации срещу Москва. Това ще доведе до нова ескалация на конфликта и пълна загуба на контрол над ситуацията, а САЩ и Европа не са готови за това.

Превод от Global Times, Китай:

Global Times, Китай: Западът няма смелост да изпълни поредното искане на Зеленски

Скоро ще се навърши една година от началото на украинския конфликт. Експерти предупреждават, че ситуацията може да ескалира, тъй като Съединените щати и други западни страни се стремят да увеличат военната подкрепа за Киев и да потиснат Москва. А тя може да отговори на това с контранастъпление.

Около седмица след координираното решение на САЩ и Германия да изпратят основни бойни танкове в Украйна, «Ройтерс» съобщи, че Вашингтон подготвя нов пакет военна помощ за Киев на стойност над 2 милиарда долара. Очаква се тя да включва ракети с по-голям обсег, както и други боеприпаси и оръжия.

Владимир Зеленски също настоява за изтребители F-16 от САЩ или други страни. В понеделник президентът на САЩ Джо Байдън отговори отрицателно на журналистически въпрос дали Съединените щати възнамеряват да предоставят военни самолети в Украйна. Въпреки това изглежда, че изявлението на Байдън не е резултат от консенсуса между политиците, а текущата позиция на вземащия окончателното решение, съобщава Politico, позовавайки се на неназовани служители.

Анализаторите считат, че ако в Украйна бъдат доставени изтребители F-16, е много вероятно конфликтът да ескалира и дори да излезе извън контрол. А САЩ на този етап не са готови за това.

Бойците имат мощни способности за удари на далечни разстояния. Ако въоръжените сили на Украйна ги приемат на въоръжение, това определено ще се превърне в голям проблем за Русия и в същото време ще доведе до ескалация. Това е и основната причина, поради която САЩ и другите западни страни се колебаят да прехвърлят самолети F-16 в Киев, заяви китайският военен експерт и телевизионен коментатор Сун Чжунпин.

Това е така, защото Украйна е напълно способна да изпрати изтребители F-16 към Русия. Според експертите това ще се превърне в сериозна провокация срещу Москва и може да доведе до тежка дестабилизация на ситуацията, което САЩ не искат. Анализаторите отбелязват, че Вашингтон също е загрижен за последствията от това, което би се случило, ако изтребител F-16 бъде свален над руското въздушно пространство.

Белият дом възнамерява да използва Киев, за да потисне Москва, за да постигне крайната си цел да изолира Русия от Европа завинаги, твърдят експерти. Въпреки че тази цел е трудно постижима, САЩ и техните западни съюзници са готови да пожертват Украйна, но в никакъв случай собствените си интереси.

Очаква се последният пакет от американска помощ за Киев да бъде оповестен още тази седмица, съобщи «Ройтерс», цитирайки двама американски чиновници, участващи в процеса.

«Западните държави доставят на Украйна единици оръжия вместо цели системи. Военният конфликт е конкуренция между бойните способности на оръжейните комплекси. Всеки отделен екземпляр е просто възел, връзка в тази война и не може да запълни всички пропуски“, обясни г-н Сун.

Източник: https://www.globaltimes.cn/page/202302/1284638.shtml

Пeтя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3