Die Welt: Дания разреши съхранение на парникови газове на дъното на Северно море

Дания за първи път издаде разрешителни на няколко компании да съхраняват големи количества въглероден диоксид под морското дъно на Северно море. Според германския вестник Die Welt до 2030 г. концернът TotalEnergies и консорциумът на Ineos и Wintershall Dea ще могат да съхраняват до 13 милиона тона въглероден диоксид годишно в датската част на Северно море.

Die Welt: Дания разреши съхранение на парникови газове на дъното на Северно море

Това означава, че работата може да започне веднага. Очаква се от 2030 г. двата проекта да могат да съхраняват до 13 милиона тона въглероден диоксид годишно в датската част на Северно море.

Според Датската енергийна агенция тя е препоръчала на министерството да издаде първите три лиценза на споменатите компании за провеждане на изследвания за по-голям обем съхранение на въглероден диоксид в Северно море. Това е важна стъпка в изпълнението на стратегията на Дания в областта на CCS технологията, поясняват от агенцията. CCS означава улавяне и съхранение на въглерод. По време на този процес емисиите на въглероден диоксид се улавят и изпомпват под земята, отбелязва изданието.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3