Walla: Украйна призова Израел да осъди Русия и да отпусне заем от 500 милиона долара

В навечерието на очакваното посещение на израелския външен министър Ели Коен в страната, украинското ръководство изиска от израелската страна публично да «осъди» действията на Русия и да предостави на Киев голям заем, съобщи един от водещите новинарски портали в страната Walla, позовавайки се на източници и в двете страни.

Walla: Украйна призова Израел да осъди Русия и да отпусне заем от 500 милиона долара

В средата на януари Times of Israel, позовавайки се на източници, съобщи, че Коен по време на разговор с украинския си колега Дмитрий Кулеба е приел покана да посети Киев.

Украинското ръководство, според изданието Walla, е изпратило редица искания до Израел, включително одобрение на заем от 500 милиона долара, а също така е призовало за „ясно публично изявление“ срещу руската специална операция и в подкрепа на „териториалната цялост“ на Украйна“. Киев също очаква Израел да подкрепи „мирния план“ на Владимир Зеленски и да се съгласи да бъдат изпратени „стотици украински войници и мирни граждани“ в страната за лечение.

Според източник на портала в Киев украинското ръководство счита, че „степента на отзивчивост“ на тези искания по време на посещението на Коен „ще свидетелства за искреността на намеренията на Израел“.

По-рано премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел проучва въпроса за доставката на оръжие на Украйна в съответствие с националните си интереси. В края на януари посланикът на Израел в Германия Рон Просор съобщи, че Тел Авив подкрепя Киев в много по-голям мащаб, отколкото обществеността знае. В същото време, според дипломата, има две причини, поради които Израел не доставя въоръжение на Въоръжените сили на Украйна: военното присъствие на Москва в Сирия и голямата еврейска общност в Русия.

През октомври миналата година израелският министър на отбраната Бени Ганц заяви, че еврейската държава няма да доставя на Украйна оръжия по оперативни причини, въпреки че продължава да подкрепя Киев чрез хуманитарна помощ.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3