„Ще бъдем зашеметени“: Арестович прогнозира какво я очаква Украйна

Алексей Арестович посъветва украинците да смекчат амбициите си по въпроса за прекратяване на конфликта

„Ще бъдем зашеметени“: Арестович прогнозира какво я очаква Украйна

Конфликтът в Украйна може да не приключи така, както очакват хората в страната, това заяви Алексей Арестович, бивш съветник на ръководителя на канцеларията на Владимир Зеленски, пише «Страна.ua».

«Какво ще се случи с едно общество, което е зомбирано със завишени очаквания, но ще получи условен Минск-3? Тази възвратна пружина така ще ни прасне по неосъществените очаквания, ще ни удари толкова силно по морала и по всичко останало, че просто ще бъдем зашеметени», подчерта той.

Арестович добави, че за успеха са необходими 400 000 перфектно обучени войници с натовски оръжия.

„Имаме ли? Не. Ще имаме ли в близката година? Няма да имаме. Няма да имаме достатъчно учебни мощности…Готови ли сме като общество за подобен резултат. Но най-неприятното е, че Западът мисли по същия начин, а ние сме тотално зависими от него“, каза той.

Като съветник на главата на Офиса на президента на Украйна Алексей Арестович публично изразяваше противоположно мнение за развитието на спецоперацията. В ефира на украинските канали в Youtube той нееднократно предричаше „неминуема победа на въоръжените сили на Украйна“ на бойното поле и съобщаваше за уж остър недостиг на боеприпаси в руските войски.

През януари Арестович подаде оставка след думите си за инцидента в Днепропетровск. Тогава той каза, че причината за унищожаването на част от дом в града е работата на украинската ПВО.

След това политикът се сблъска с вълна от критики. Украинските депутати започнаха да събират подписи за неговата оставка.

В резултат на това Арестович се отказа от думите си, извини се, а след това реши да напусне поста си. Кабинетът на Владимир Зеленски прие оставката му същия ден.

Няколко дни по-късно политикът за първи път призна, че режимът в Киев няма да успее да надделее в конфликта с Русия. Той отбеляза, че правителството на Зеленски трябва да се вслуша в предупрежденията на полския президент Анджей Дуда за възможността от скорошно изчезване на страната.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3