Китай заподозря Вашингтон в безумие след изявленията за Русия

AT: В Китай считат американските политици за безумни, защото се опитват да започнат война с Русия

Китай заподозря Вашингтон в безумие след изявленията за Русия

Опитите на САЩ да започнат война с Русия, както и изявленията на Пентагона за възможен сблъсък между САЩ и Китай през 2025 г., засилиха кризата в отношенията между Пекин и Вашингтон, пише Asia Times.

«За китайското ръководство американците изглеждат просто безумни. Пекин се опитва да разбере дали Вашингтон наистина иска да започне война с Русия или изявленията на администрацията на Байдън са просто позьорство», се казва в статията.

Според журналиста Брандън Уайхърт последното нещо, което Америка трябва да направи, е да „влезе в битка с ядрените Китай и Русия“. Според наблюдателя Щатите отдавна са загубили доминиращата си роля и превъзходство в областта на сигурността.

Като пример в материала се посочва неотдавнашният инцидент с китайския балон над Атлантическия океан.

Той, според експерта, е разкрил «дупките» в американското въздушно пространство.

«В очите на по-голямата част от света лидерството на Америка вече не изглежда стабилно. Пред очите ни се ражда нов световен ред, тъй като светът вече не марширува под ударите на американския барабан», заключава журналистът.

В САЩ балонът беше забелязан в края на януари. Той долетя от Алеутските острови през Канада и стигна до щата Монтана. За балона е било докладвано на президента Джо Байдън, но по съвет на главата на Пентагона Лойд Остин той не е бил свален над територията на страната.

Военното ведомство съобщи, че апаратът е използван за наблюдение на стратегически обекти. Заради тази ситуация държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отложи посещението си в Пекин.

Китай на свой ред заяви, че не приема неоснователните спекулации и шума около балона. Както беше пояснено в Пекин, това е бил граждански метеорологичен балон, който се отклонил от маршрута, а използването на военна сила срещу него е било прекомерна реакция.

Освен това в края на януари официален представител на китайското външно министерство призова САЩ да спрат доставките на оръжия за Украйна, като нарече Вашингтон главният инициатор на украинската криза и нестабилността в света.

Русия изпрати нота до страните от НАТО миналата пролет заради доставката на военно оборудване на Киев. Външният министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжия, ще стане легитимна мишена за руската армия.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3